Mushipan

 

A távol-keleti otthonokban a sütő sokáig volt nem része a konyhai alapfelszereltségnek. Pontosan ezért lehet az is, hogy a sült, tésztás jellegű, házi készítésű desszertek, elég ritkák az ázsiai konyhában, és amik vannak, azok egyértelműen európai gyökerekkel bírnak.

 Kínában és Délkelet- Ázsiában viszont, nagy hagyományai vannak a gőzöléssel készülő, többnyire töltött tésztaféleségeknek, (pl. dim-sum) melyek között akad édes, sós, rizslisztes, búzalisztes, húsos, zöldséges, halas, rákos, babos, tojásos és még sorolhatnám…

Ez a japán süti, a 'mushipan' (ejtsd:musipán) viszont kilóg a sorból, hiszen közelít egy amerikai cupcake-hez; tekintsünk csak az összetevőkre, az eljárás pedig egyértelműen ázsiai.

Jó kis házias süti ez, pont ezért biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ízlik majd ráadásul olyan egyszerű, hogy még egy gyerek is el tudja készíteni.

  

RECEPT

 

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

  • 2 tojás
  • 80-100g cukor
  • 200g liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 40g vaj
  • 200ml tej
  • mazsola
  • hámozott, sült/főtt szelídgesztenye*

Eszközök:

  • Párolóbetét
  • 2-3l –es lábos fedővel
  • 6-8 db különálló, szilikon muffin forma

 

Elkészítés:

  1.  A tojást verd habosra  cukorral, keverd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. A lisztet elegyítsd a sütőporral és csomómentesen dolgoz el a tojásos-vajas keverékben.
  2. A muffin formákat vékonyan kend ki zsiradékkal, majd tegyél beléjük néhány szem gesztenyét és félig töltsd fel őket a tésztamasszával.
  3. A tetejükre szórj mazsolát és helyezd őket a pároló edénybe , amikor a lábosban lévő víz már forr. Nagy lángon, lefedve forrald 15 percig a sütiket.  Forrón fogyasszátok! Jó étvágyat.

 

(* Én ilyen tasakos, konyhakész gesztenyét használtam. Ázsiai tulajdonú, édességet, italokat és illatszereket árusító boltokban 250-400ft -ért gyakran kapható. Nagyobb hipermarketekben is láttam már fagyasztott szelídgesztenyét .)

+Tipp: Darabos muffinformát az IKEA-ban biztos kapsz.)