Zousui- Híg, zöldséges rizskása

zosui 030.JPG

Lehet, hogy sokan azt gondoljátok, hogy nálunk biztos kolbászból van a kerítés, hogy ennyi finomságot eszünk, pedig ez nem teljesen így van. Bár viszonylag sokat költünk élelmiszerre és speciális alapanyagokra, sokszor egyszerű leveseket, tésztás és rizses ételeket eszünk mi is, mint mondjuk a pirított rizs vagy a zószui.

A zószui (雑炊) talán az egyik legősibb ázsiai étel,melynek minden országban léteznek helyi variációi. Az sem biztos, hogy először rizzsel készült, mivel gyakorlatilag bármilyen gabonából előállítható. Szerény, de egészséges és laktató étel.Többnyire a maradék főtt rizst forralják tovább vízzel, amihez zöldségeket, gombákat, tofut és tojást is adhatunk. Japánban általában a nabe ételek megmaradt főzőlevével készítik, de víz, dasi, só és szójaszósz hozzáadásával is szinte azonos hatást érhetünk el.

Az okaju (お粥) egy másik nagyon hasonló ilyen rizsétel, de itt általában száraz rizsből, nagyjából tízszeres mennyiségű víz hozzáadásával híg, leveses kását főznek, amit kevés sóval, esetleg tojással gazdagítanak. Ez egy tipikusan könnyű, gyógyító étel amivel a gyengélkedő embereket táplálják. Kínában sok helyen reggeliként szolgálják fel lángoskenyérrel, savanyúsággal, száznapos tojással együtt, de édes, babos- gyümölcsös változatai is léteznek. Kisbabáknak is adják, hiszen nem allergén és könnyen emészthető.

A rizs eredetileg Indiából származik, innen került -feltehetőleg indiai buddhista térítők által- Kínába, majd terjedt el az egész térségben. Először még kifejezetten luxuscikknek számított, amit csak az uralkodói réteg fogyaszthatott, és ez volt az adózás fő eszköze is. Később mikor már a szegényebbek is ehették, magas ára miatt sok vízzel készítették el, hogy a nagyobb űrtartalmú kásával többen jóllakhassanak.

 

RECEPT

 

Hozzávalók 2-3 főre:

  • kb. 250 ml megmaradt főtt rizs, vízzel átöblítve
  • nagyjából négyszeres vagy ötszörös mennyiségű víz
  • apróra vágott, ízlés szerinti zöldségek, pl: zöldhagyma, vöröshagyma, gomba (shiitake,laska vagy csiperke is megfelel), répa, kínai kel,sörretek zöldje,tofu, borsó, zöldbab...
  • 1 tojás
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk dashi por
  • finomra vágott nori a díszítéshez- elhagyható

 

Elkészítés:

  • Egy nagy lábosba tedd a rizst, a zöldségeket, a vizet és az ízesítőket, majd addig forrald közepes lángon, időnként megkeverve, amíg az híg rizskásává áll össze és minden zöldség átfőtt benne. (Ez maximum fél óra.)
  • Mikor már kész, üss bele egy tojást és keverd addig, amíg az kis, főtt darabokra esik szét.
  • Rögtön tálaható.