Sertéshús és sörretek miszo szósszal pirítva

P1210812.JPG

Szeretem a tavaszban, hogy ilyenkor a piacok is színes rétekké változnak, megint minden duzzad az egészségtől és az életerőtől, a zöld pedig győzedelmeskedik a szürkeség felett...

A japán konyhában -ahogy már említettem- fontos szerepe van a szezonalitásnak, ami kiterjed a zöldségek a gyümölcsök és a halak fogyasztására is. A szezonális táplálkozás nem csak egészséges, de az élet és a mindennapok ünneplése is, hiszen általa gyönyörködhetünk az évszakok váltakozásában, élvezhetjük a természet igaz ízeit.


Tavasszal a zöldségek közül főleg az új fejes káposztának, a sörreteknek, a -természetesen friss- bambuszrügynek, a spárgának, a zöldborsónak, a gobónak (bojtorjángyökér) van szezonja, ahogy nagyjából nálunk is.

Mint az köztudott, ezek a termények ilyentájt annyira zsengék, hogy szinte nyersen is elrágcsálhatók, ezért nem sok dolgunk van velük: egyszerűen összedobható belőlük néhány könnyű tápláló fogás.

Következzen tehát egy praktikus, könnyen elkészíthető, hétköznapi japán étel friss tavaszi alapanyagból, ami egyébként más zöldséggel, például falatnyi darabokra vágott spárgával vagy új fejes káposztával is működik.

RECEPT

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 300g sörretek -nagyjából egy csomó, azaz 3 fej szárral együtt
  • 200g sovány sertéshús (karaj, szűzpecsenye, tarja ) félig fagyos állapotban
  • 2 csapott ek. avasze miszo paszta
  • 3-4 ek mirin
  • só, bors, keményítőpor
  • kb. 1 ek frissen facsart gyömbérlé

 

Elkészítés:

  • A sertéshúst vágd vékony, széles szeletekre,hintsd be sóval,borssal, majd forgasd egy kevés keményítőporba.
  • A sörretek fejeket mosd meg és szükség szerint meg is hámozhatod. Vágd őket félbe, majd szeld fel vékonyan. A szárakat is vágd 3-5 centis darabokra, a leveleket tedd félre.
  • Egy serpenyőben, vagy wokban hevíts egy kevés olajat. Helyezd bele a húst és kevergetve pirítsd addig, amíg éppen átsül, majd dobd rá a sörretket is. Néhány percig sütögesd össze közepes lángon.
  • A miszot keverd el a mininnel és add az edény tartalmához.
  • Amikor a sörretek szeletek már kissé áttetszővé váltak, add hozzá a szárrészt is és locsold meg a reszelt gyömbér levével.
  • Rázogasd össze, és néhány perc múlva már tálalhatod is párolt rizzsel.
  • Mi mayo- goma szószos párolt brokkolival és főtt tojással ettük, de a sörretek összevágott, forrázott levelét is felszolgálhatod hozzá szójaszósszal, dasival ízesítve!