Kínai reggeli Pesten

Nemrégiben kaptam egy hasznos tippet, miszerint van egy klasszikus kínai reggeliket -is- kínáló hely Pesten, amit érdemes lenne kipróbálnom. Így is lett és nem csalódtam, sőt, kicsit meg is lepődtem. Az étterem egy rendezett, modern, kétszintes épületben található Budapest X. kerületében, a Monori utca legelején. Azóta több alkalommal jártam itt és eddig csak pozitív dolgokat tapasztaltam, az eladók is segítőkészek.

DSCN1596.JPG
A hely kínai elnevezése "huohuo meishi" (和和美食),ami a fővárostól párszáz kilométerre, délnyugatra fekvő Sanhszi tartomány (山西)egyik -állítólag közép-ázsiai nomád betelepülők által meghonosított- helyi konyhai irányzatára utal (和和饭 -huo huo fan). Ez a terület főleg a  búza, köles,kukorica, szója és burgonya alapú ételeiről ismert.

huohuo cut.jpg

A fenti képen az étterem eredeti étlapjának reggelikre vonatkozó része látható, ami nagyrészt fedi a kínálatot. Ezek közül jó pár finomsághoz volt szerencsém: ajánlom a wonton levest (云吞, ejtsd: "jüntun",600 ft/ tányér); a rákos vagy marhahúsos rizstésztatekercset (肠粉, ejtsd: "csángfen", 200ft/db); a húsos vagy tojásos gőzgombócot (包子, ejtsd.: "páodzö", nagy :200ft ); a frissen készülő lágy, puding állagú tofut,  (豆腐花, ejtsd: "dófu hua",400ft/ tányér, édesen és sósan is kérhető); illetve a friss, meleg szójatej (豆浆- ejtsd:"dótyiang") egy szál lángosrúddal (油条, ejtsd: "jótiáo") mártogatva is nagyon jól tud esni (200+200ft). Megemlítenék még egy tipikus sanhszi-i specialitást, amit arrafelé "rizs helyett" is esznek és valójában egy egyszerű búzalisztes-zöldhagymás palacsinta, ropogós tésztával (葱油饼, ejtsd:"congjó bing ").
A pulton még sok egyéb guszta dolog látható,ezek mind bátran megkóstolhatók, nehéz melléfogni mivel a kínálat áttekinthető, az ételek pedig egyszerűek és finomak, magyarok számára sem adnak okot idegenkedésre.

A Sanhszira utaló elnevezés ellenére itt nem csak ezen területről származó ételeket kóstolhatunk, a kínálat bővelkedik például szecsuáni ételspecialitásokban is. A déltől rendelhető ebéd és vacsoramenüben szereplő fogások közül leginkább a halételekre büszkék itt, mivel ezekhez frissen elkészített, élő halat -amurt- használnak. És valóban: halak nagy akváriumban úszkálva, a hátsó bejárat előtt várják a "beteljesülést". Ez egyébként Kínában teljesen normális, a frissen feldolgozott húst nagyon fontosnak a tartják az ízek, illatok és az állagok miatt, na meg persze azért is, mivel sok kínai háznál -főleg vidéken- még manapság sincs hűtőszekrény.

Kínaiul értőknek az Új Szemle viszonylag friss anyagát is megtaláltam a helyről, ebben három halas ételüket ajánlják: a szecsuáni savanyúsággal főtt halat( 酸菜鱼, ejtsd: "szuáncáj jü" ); a  pikáns fűszerezéssel és csiliolajjal ízesített főtt halat (水煮鱼, ejtsd::"suidzsu jü" ) és pont az előző posztban tárgyalt egészben párolt halat (清蒸鱼 ejtsd: "tying dzseng jü"). Mindegyik fogás természetesen a bolt élő amurjaiból készül. Bevallom ezekhez itt még nem volt szerencsém, de igyekszem tesztelni a közeljövőben.



lámien.bmp

牛肉拉面 - niurou lamian

Kézzel nyújtott tésztás leves is kapható többfajta feltéttel; ez éppen marhahúsos.( Mellesleg gyönyörű tányérban adják!)- Wágner Anna fotója

doufu hua.jpg

豆腐花/豆腐脑

tofupuding zöldséges-húsos mártással

doujiang2.jpg

豆浆,油条,肠粉

szójatej lángosrúddal és húsos rizstészta tekerccsel.

DSCN1608.JPG

大包子

 óriás gőzgombóc.