Mugicha- Jeges árpatea

mugicha 015.JPG

 

Olyan meleg van, hogy én is nehezen veszem rá magam a főzésre, ezt láthatjátok is, mivel ritkultak a bejegyzéseim, és meg kell valljam, a magyar konyha remekei  közül legjobban a könnyű, nyári ételeket  szeretjük, úgyhogy készült itthon lecsó és tökfőzelék is mostanában…:)

Node, ebben a szinte már trópusi hőségben a legfontosabb dolog a hidratálódás, amit egészséges, frissítő italokkal célszerű megoldani. A víz, bár nagyon egészséges , sokszor már unalmas, így megint csak egy egyszerű, egészséges és olcsón kivitelezhető ázsiai „specialitással”, a pörkölt árpából készülő mugicsával leplek meg titeket, kedves olvasóim.

 A pörkölt gabonákat errefelé főleg kávépótlóként használjuk fel, de könnyedén elkészíthető nyári jeges teaként is néhány tölthető teásfilter segítségével. Így nagyon finom, híg, jeges kávé jellegű italt kapunk és mivel nincs benne koffein sem, egész nap nyugodtan vedelhetjük!

Kelet- Ázsiában nagy hagyományai vannak a pörkölt gabonákból készülő teáknak,így Japánban, Kínában és Koreában is gyakran kerülnek  az asztalra árpa, kukorica vagy búza alapú egészséges frissítők. Nagyjából hasonló az egészségre gyakorolt hatásuk; vértisztító, vérhigító, illetve emésztést segítő gyógyitalok ezek tele ásványi anyagokkal, amiket nyáron hűtve és áztatva, télen pedig forrázatként isznak, így minden évszakban kiegyenlítik a test hőmérsékletét.

 A mugicsá jó hatással van a száj egészségére is, mivel gátolja néhány káros baktérium szaporodását, amik ráadásul a beteg fogínyen át a vérkeringésbe jutva, hosszútávon szív és érrendszeri betegségeket is okozhatnak.

 

RECEPT

 

2 teáskanálnyi malátakávét kanalazz egy tölthető teásfilterbe. Egy lehetőleg lefedhető kancsóba tölts bő egy liternyi tisztított vizet, vagy ásványvizet és helyezd bele a filtereket. Dobj bele néhány jégkockát és tedd fél-egy órára a hűtőszekrénybe. Mikor már látványos színváltozás vehető rajta észre, az ital fogyasztható. Ázsiában ízesítés nélkül isszák.

mugicha 008.JPG

(Tipp: Tölthető filtert láttam a M***er drogériában ,és néhány teaboltban. Malátakávét pedig a legtöbb gyógynövény boltban kapni 300-500 ft -ért. A célra csak a főzős változtat felel meg az instant nem igazán.

Tipp 2: Ázsiában az egész, pörkölt árpaszemeket készítik el teának, ezért érdemes kicsit átszitálni a kávét és csak a szitán fennmaradó részt felhasználni.Ha a filterre öntöd a vizet, meglehet, hogy a kávészemcsék kiszabadulnak a filterből.Ha ez megtörténne, egyszerűen csak szűrd át a teát.)