Legjobb ázsiai éttermek Bécsben 2.

Kissé másnaposan keltünk, de a motiváció hamar megjött, amikor utunk további állomásaira gondoltunk. Ez alkalommal a legjobb vietnámi és kínai éttermek  voltak terítéken.

Ebédre valami pho- félét szerettünk volna enni, -mert az jót tesz az emberrel ilyen állapotban- ezért Bécs legjobbnak tartott vietnami étterembe, a Saigonba (Neulerchenfelder Straße 37, 1160 Wien) vezetett az utunk. Az étterem belső tere meglepően elegáns, kissé túlságosan is, pont emiatt nem igazán adja vissza az "autentikus hangulatot". Kedves, angolul jól beszélő  vietnámi személyzettel találkoztunk. Az étlap tele van vietnami ételspecialitásokkal, ázsiai üdítőkből és alkoholos italokból is széles a választék.
Mivel a  "bun bo hue" a kedvenc tésztás levesem, így én inkább amellett döntöttem. Ittam hozzá egy Saigon sört, valamint egy másik nagy kedvencemet, a "thit kho tieu" nevezetű karamellizált malaccsászárt is kikértünk mellé egy kevés rizzsel.

saigon1.jpg

A leves nagyon finom volt. Az alaplé testes, sűrű és kellőképpen zsíros- ,magasan veri a budapesti átlagot-. Nagyon komplex ízvilággal rendelkezett, de teljesen más volt mint amilyeneket eddig ettem: kevésbé csípős, viszont a citromcirok egyáltalán nem érződött benne, amit azért hiányoltam. A tészta friss, rugalmas és megfelelő mennyiségű volt.
A karamellizált császárszalonna ellenben nem volt az igazi. Finom, de teljesen jellegtelen valamit tettek elénk, ami még csak nem is szalonnából, hanem valószínűleg lapockából készült. Pont olyan volt, mint egy sertéspörkölt amiből kifelejtették a paprikát és a köményt. Kár érte. Kedves gesztus volt viszont, hogy desszertet itt is kaptunk ajándékba egy kis csésze édes, hideg mungbab leves formjában, ami amúgy egy tipikus nyári specialitás és egészen jól esett.

P1220103.JPG

P1220101.JPG

Hosszú csavargás után következő  és egyben utolsó célpontunk a kínai Tsing Tao ( ejtsd : csing tao) étterem volt. Állítólag ők a "dim sum" királyai Bécsben. A "dim sum" egy külön ételkategória: kis falatokból álló változatos fogások, melyek közül elsősorban a gőzölt gombócok ismertek. A "dim sum" ( 点心 : dim szám, vagy mandarin dialektusban: dien szin. Szépen lefordítva : "a szív érintése".) Kína kantoni régiójában -és elsősorban Hongkongban- híres és eredetileg tea mellé szolgálták fel. Sajnos Magyarországon még nincsenek igazi "dim sum" helyek, de Bécsben úgy tűnik ez egy újra felkapott őrület és egyre több ázsiai gyorsétteremben kapni ilyesmit. A lényeges különbség a Tsing Tao és a többi hasonló hely között az, hogy itt minden frissen készül, valamint az étterem nagyjából 20 éves sikeres múltra tekinthet vissza. Két kisebb szemközti falon sorakoznak a bolt  nem éppen elhanyagolható kitüntetései.

csingtao1.jpg

Itt aztán kikértünk egy csomó féle cuccot, mert minél többet meg akartunk kóstolni. Az egyik a rákkal töltött 'har gau'  nevű gőzölt táska volt (xia jiao / ), ami azért is különleges, mert egy ruganyos, átlátszó keményítő alapú tésztába van töltve. A másik hasonló kinézetű, azonos tésztába csomagolt rákkal, sertéshússal, spenóttal és kínai snidlinggel töltött Csing Tao táska volt. Rendeltünk még lótuszlevélbe tekert ragacsos rizses, húsos batyut (heye nuo mi ji / 荷叶糯米鸡 ) - ezt a levélből kicsomagolva kell fogyasztani- és párolt rizstészta tekercset rákkal töltve (xian xia changfen/ 鲜虾肠粉). De még ezek mellett a különlegességek mellett is nagyon ízlett az elsőként tálalt egyszerű sült retek sütemény (xiang jian luobo gao/ 香煎萝卜糕). Ezt nem egy fura desszertként kell elképzelni, inkább olyan talán mint egy szelet picit odakapott, ízletes polenta.Omlós volt , kívül pedig ropogós, a retek íze csak halovány édességet kölcsönzött neki. Mindegyik nagyon finom volt és maradandó élmény: az állagok és ízek izgalmas játéka.

Az hely belső tere "igényesen kínaias": a falon és a plafonon nagyon szép félplaszikák vannak és többek közt néhány kínai váza is az ízléses dekoráció része.  Mindenkinek ajánljuk az éttermet, ahol egyébként sok kínai szeszes ital is kapható, melyek közül én a jól bevált Csing Tao sört választottam. Innen már igencsak jóllakottan vettük az irányt a közeli pályaudvar felé...( Gerstnerstr. 5 , A-1150 , Wien)

tsingtao2.jpgtsingtao3.jpg
P1220141.JPG