Egyszerű mangós tápiókapuding

P1220181.JPG

Most hogy újra beköszöntött a borús, nyirkos, kellemesnek cseppet sem nevezhető időszaka az évnek, sokkal szívesebben képzeljük magunkat megint trópusi nyárba, mint a pocsolyák tengerébe.  Ez a nyomasztó légkör sokunkat terel a hűtő felé, ilyenkor fogy ki mindenki a csokitartalékaiból és mindennél jobban örülünk a lelkünket megbékítő házias desszerteknek. A lédús barack, az illatos szamóca zamata már csupán emlék a szánkban, ahogy az arcunkat simogató napsugarak is csak szerényen pislákolnak. 

Ennek ellenére sokunk nehezen veszi rá magát egy nagy sütögetésre, a néhány hozzávalós, gyors és egyszerű nyalánkságok száma pedig véges. Ilyenkor jön jól ez a nagyszerű mangópuding, mely gyarapítja eme előző kategóriát, ráadásul szívszaggatóan nyárias: gyümölcsös és egzotikus.

Kínai nyelvű receptmegosztó oldalakon rengeteg hasonló desszertet találtam. Egy kaptafára ment az összes annyi különbséggel, hogy hol tejszínnel, hol pedig kókusztejjel készültek. A mangó minősége itt nagyon meghatározó: a bolti kínálatból a "Kent" fajtájút ajánlom - a gyümölcs eredeti kartonján általában jelölik a fajtát - de a kínai piac választékával sem fogtam még mellé. A gyümölcs lehetőleg legyen érett, melynek jelei a következők: érett szilvához hasonló puha, de rugalmas hús, enyhén ráncos héj, tűszúrásnyi fekete pöttyök, fakó zöldes-sárgás szín. A szürke, kiterjedt foltok és a petyhüdtség viszont a rothadás jelei is lehetnek, az ilyen darabokat inkább tegyük vissza. A mangó sokszor utólag is továbbérlelhető, erre a legjobb módszer, ha pár napra néhány banán mellé egy zacskóba helyezzük.

Én ezt a desszertet napokig tudnám enni, mert pont az ilyen gyümölcsös krémek a gyengéim, habár híresen motiválatlan vagyok a desszertkészítésben, sütögetésben...

Szerintem nektek is tetszeni fog, ezzel nem lehet melléfogni.

RECEPT

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

  • 2 kisebb vagy egy nagyobb érett, édes mangó
  • 200-250ml kókusztej vagy habtejszín
  • egy teáscsészényi kis szemű tápiókagyöngy (100ml)
  • 5-8 ek. nádcukor (a mangó érettségétől és egyéni ízléstől függően)

 

Elkészítés:

  • A tápióka gyöngyöket add egy liter forrásban lévő vízhez, majd lefedve kis lángon főzd 10 percig. A főzőidő leteltével oltsd el alatta a tűzet és fedő alatt pihentesd még 10 percig. Ezután egy nagyobb, sűrű szövésű szűrő segítségével szűrd le és hideg vízzel óvatosan öblítsd át .
  • A mangókat tisztítsd meg és távolítsd le belőle a magokat. A gyümölcshús 2/3-át helyezd turmixgépbe és öntsd fel annyi kókusztejjel vagy tejszínnel, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a cukrot és alaposan turmixold le az egészet.
  • A gyümölcsös krémben keverd el a készre főzött tápióka gyöngyöket és szedd kis tálakba, majd mindegyikbe adagolj a maradék, apróra vágott gyümölcshúsból. 
  • Egyenként fóliázd be a tálakat és hűtőszekrényben hűtsd jéghidegre, ezalatt némiképp be is sűrűsödik, mivel a tápiókagyöngyök felszívnak valamennyit a mangókrémből is.
  • Jó étvágyat!