Kínai kézműves tésztabár Pesten

A legtöbben úgy gondolnak a kínaiakra, mint akik rizst rizzsel esznek, pedig ez erős túlzás. Bár az is egyre több nyugati számára világos, hogy a tészta valójában kínai találmány és közel kétezer éves múltra tekint vissza, mégis  csupán néhány fajta kínai tésztaételt ismerünk.

Kína hatalmas kiterjedésű ország, így különböző területeinek földrajzi és egyéb adottságai is nagyban eltérnek. A hűvösebb, szárazabb északkeleti régió tulajdonságai például sokkal jobban kedveznek a gabonák, hüvelyesek és gyökérzöldségek termesztésének, így adja magát a tény, hogy itt jelentősen több búza alapú ételt, főleg tésztaféléket fogyasztanak. Az északkeleti Sanhszi (山西) tartomány konyhája például híresen gazdag friss, búzatészta alapú ételekben, legyen az gőzölt, főtt vagy sült változat, számuk pedig néhány száz fajtára rúg. Még egy kínai mondás is igazolja ezt :" A Világ (legjobb) tésztája Kínában, Kína (legjobb) tésztája Sanhsziban van!"( 世界面食在中国,中国面食在山西.) Egyébként Kína szerte gyakoriak a tésztás látványkonyhák is, ahol a vendégek szeme előtt készül több friss, kézi feldolgozású tésztaétel bravúros ügyességű szakácsok által.

 

 

shanximian.jpgNéhány különleges tésztaspecialitás Sanhsziból

A magyarok között sem kell sokáig keresni a tésztaételek szerelmeseit, így micsoda szerencse, hogy már itt Budapesten is található egy Sanhszi-i stílusú tésztabár, ahol  5 féle frissen készülő búzatésztából számos fajta hagyományos, északkelet -kínai specialitást kóstolhatunk.

手擀面2.png

 

A klasszikus "nyújtott tésztás" változat(手擀面 shou gan mian) mindenki kedvence. A húzott tésztás(拉面 -la mian) verzióval ellentétben ezt késsel szeletelik.

 

 

 

 

jiandaomian2.jpg

Az "ollóval vágott tészta"(剪刀面-jian dao mian) szalmaszálakra hasonlít és ténylegesen ollóval, kézimunkával dolgozzák fel.

 

 

 

刀削面1.jpg

A "késsel hámozott tészta"(刀削面- dao xiao mian) egy rendkívül széles tésztametélt fajta. Egy hatalmas tésztatömbről, éles pengével vagdossák le a szeleteket, ami egyenesen a forró vízben landol.

 

 

 

猫耳面.jpg

 

A "macskafül tésztának" (猫耳面-mao er mian) van talán a legérdekesebb neve, kis sodort-néha barázdált- tésztalapok formázásával készül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ti jian mian.jpgA "pálcavég tészta" (剔尖面- ti jian mian) nevét arról kapta, hogy -többnyire- egy evőpálcika segítségével kanyarítják le a tésztadarabokat, amik itt is egyenesen a forró vízbe kerülnek.

 

 

 

 

 

És most következzen néhány kép a Kőbányai út 43. alatt található Orient étteremről (kínai nevén Sanhszi tésztabár: 山西面食馆-)és kínálatáról. Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy a hely egy étlappal dolgozik, tehát a magyar és a kínai vendégek is azonos ételek közül válogathatnak.

 

Előételként ettünk két ilyen lepényt, amiket olajon ropogósra pirítottak.Jó ízűek, de nagyon laktatóak, viszont gyerekek is könnyedén megeszik. Az első töltetlen, zöldhagymával ízesített (葱花烙饼-cong hua lao bing), a második vékony réteg ízletes, darált húsos tölteléket tartalmaz (馅饼-xian bing).

 

 

 

 

Én rendeltem mellé még egy  Sanhszi-i specialitást, a vegyes szószos tésztát (打卤面- da lu mian). Ez egy egyszerű ízvilágú szójaszósz alapú keményítős szósz, amiben szárított gombák, alga, tojás, szalonna , földimogyoró és tofu volt. Késsel hámozott tésztával kértem, így igazán különleges állagok találkoztak az ételben, de persze bármilyen felsorolt tésztával kérhető.
 A barátnőim tésztás levesek mellett döntöttek: az egyik pálcavég tésztát kért tenger gyümölcsei ízesítésű levesalappal, a másik pedig késsel hámozott tésztát birkahúsos alaplével és feltéttel.Bátrabbak kérhetik a levest főtt birka vagy sertésbél(!) feltéttel, -véletlenül láttunk egy ilyet és igen jól nézett ki- aki pedig a szószos tésztákat kedveli, mindenképp próbálja ki a pekingi sültszószos tésztát (老北京炸酱面- lao beijing zha jiang mian)

Ajándékba kaptunk egy kínai házi savanyúság válogatást, amiben ízletes hagyma, babcsíra, alga és burgonya(!) volt.

Összességében nagyon tetszett a hely, barátságosak voltak velünk és elképesztően különleges a felhozatal. Nagyon ajánlom!

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: A tésztázóban szóltak, hogy az elmúlt időszakban átálltak 2 fajta tészta készítésre, viszont ezek garantáltan mindig vannak és frissen, kézzel készülnek. Tehát ha jót akarunk magunknak, kérjünk késsel hámozott, vagy pálcikával szaggatott tésztát!