A Yunnan- i konyha

Yunnan tartomány Kína egyik legdélebbi régiója, Vietnam-mal, Laos-szal és Myanmar-ral határos. Természeti kincsekben igen gazdag: erdők, hegyek, folyók, rendkívül tiszta levegő és a speciális vörös talaj jellemzi. Kína 54 nemzetisége közül 25 Yunnan-ban is megtalálható. Ezen adottságok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Yunnan tartomány igen változatos, gazdag kulturával rendelkezik, melybe természetesen izgalmas gasztronómiája is beletartozik. 

Minden háztartás alapvető konyhai eszköze a "qiguo" (气锅) ami egy speciális, agyag párolóedény. Az egyik leghíresebb benne készülő fogás a "qiguo ji" (气锅鸡) , ami annyira emblematikus helyi étel, hogy több alkalommal is felszolgálták nekünk, vendégeknek. Nagyon szerény gőzölt- főtt étel csirkéből, tökéletes állaggal,szaftos, természetes ízzel.

A tésztaételekre is ki kell térnem, hiszen az itt kóstolt friss rizstészta fogások semmihez sem foghatók . Errefelé ugyanis a küllemre leginkább a spagettire hasonlító, vastag és rugalmas, ellenben fekete, vagy fehér rizs alapanyagú "mi xian" (米线) típusú tésztát kedvelik, de a szintén rizses szélesmetélt (河粉 - he fen) is gyakori.

A "xiao guo mi xian"  (小锅米线) , vagyis: " kis fazék rizstészta" például pokolian csípős, de a sűrű, ízletes alapszósz, a vele tálalt omlós sertéshús, savanyúság és tojás olyan kombinációt alkot, hogy mi háromszor is visszamentünk érte ugyanabba a kis kifőzdébe. Laktató és nagyon ízgazdag!

IMG_20140309_201047.jpg

"xiao guo mi xian"  (小锅米线)

A "guoqiao mixian" ( 过桥米线) egy könnyed rizstésztaétel, ami régen a szegény munkások eledele volt, melyet feleségük vitt nekik ebédre. Innen a név is: a "hídon átkelő rizstészta". Az ízletes alaplével tálalt metéltet többféle feltéttel gazdagítanak, melyek közt hajszálvékonyra szelt nyers hal, hús, friss zöldségek, fűszernövények, nyers tojás is szerepelhet.Nekünk egy sajátos, házias verziót készített egyik vendéglátónk.

 

"guoqiao mixian" ( 过桥米线)

A Kunming-hoz közel eső Yiliang-ba is ellátogattunk, ami hatalmas szerencse, hiszen a yiliang-i kacsasült (宜良烤鸭) szintén egy méltán híres  yunnan-i  különlegesség. Kunming-ban is úton- útfélen árulták utcai standokon lógatva, de egy grandiózus Yiliang-i étteremben hozzáfogni igazán megtisztelő volt. Bár a hasonlóság szembeötlő, pekingi kacsától eltérően a yiliang-i változatot egyben, bőrrel, csonttal együtt, nagyobb darabokra vágva tálalják, majd falatonként szószokba és fűszerekbe mártogatva fogyasztják.

 

 

 

Az etnikai változatosság miatt könnyen találni teljesen eltérő kínálattal rendelkező étkezdéket és amíg -többségében muszlim- "hui"( 回族 ) specialitásokat Kína bármely részén ehetünk, a 'dai' (傣族)  kisebbség erősen délkelet- ázsiai hatást mutató ételei csak Yunnan-ban kóstolhatók.