Wonton - Kína levesbe töltve

Kínában első találkozásom a wonton-nal Chengdu-ban történt. Ma is emlékszem, amikor megérkezésünk napján elcsigázva, késő este az utolsó még nyitva tartó helyek között megpillantottunk azt az egyszerű kifőzdét, ahonnan jóleső levesillat áradt. Miután helyet foglaltunk bent, a rövid várakozási idő alatt sem unatkoztunk az egyébként jellemzően ingerszegény és puritán tipikusan kínai étkezde asztalánál. Figyelmemet egy a vendégtérben helyet foglaló fiatalember szorgos munkája kötötte le. Wonton-t készített, játszi könnyedséggel, nagyjából 2-3 másodpercenként egyet. Csak úgy záporoztak keze nyomán a batyuk, szinte követhetetlen volt, én pedig azonnal tudtam, hogy aznap este wonton-t fogok enni.

Egyébként Szecsuánban is ismert fogás a wonton, -itt "chaoshou" néven ismert- ahol levesként és pikáns, csiliolajos szószban tálalva is népszerű (红油抄手 - hongyou chaoshou).

Hasonlóan Északkelet -Kínában, Hubei és Fujian tartományokban is kedvelt tésztaétel (wonton : 云吞-yuntun,vagy 馄饨-huntun) és Kína-szerte legalább tucatnyi formára hajtogathatják a batyut, ahogy a tészta vastagsága, a töltelék tartalma és mennyisége is igen változó. Olajban sült, pirított, illetve gőzölt változatai is léteznek.

Mindazonáltal Kína két régiója igazán nevezetes a erről a különleges, töltött tésztás levesről, pontosabban a Hongkong-i és a Shanghai-i.

A Hongkong-i verzóban a hajszálvékony tésztájú batyuk  friss, aprított rákot, vagy halat tartalmaznak, az alaplé ízét csont, szárított hal és rák adja, a levest pedig még kevés levélzöldség, zöldhagyma, babcsíra és tésztametélt is gazdagíthatja.

201403051302579307020.jpgHongkong-i stílusú wontonleves (港式鲜虾云吞面-gangshi xianxia yuntunmian)

kép forrása: http://www.cnyes.com/life/Content/20140305/kiu6cywo6fxkq_2.shtml

 

A Shangai-i verzió (上海菜肉馄饨- shanghai cairou huntun) többnyire sertéshúsos- káposztás töltelékkel készül, a tészta itt is vékony, az alaplé pedig egy könnyű húsleves nori algával (紫菜- zicai ), zöldhagymával,apró rákkal,felcsíkozott sült tojással és korianderrel feldobva.

Shanghai-i stílusú wonton leves

saját fotók

 

Ez utóbbi verzióért nem kell Shanghai-ba menni. A fenti fotók egy budai kávézóban készültek, bolt vezetője egy  Shanghai-i születésű kínai hölgy, aki aztán élete jelentős részét Hongkongban élte le. Fiatal lányként került Pestre tanulmányai során és immár majdnem két évtizede él itt.

Az ő elmondása szerint a wonton leves annyira Shanghai-i étel, hogy különleges napokon, ünnepeken otthon, közösen  készíti mindenki, és még a távolba szakadt családtagokat is hazacsalogatja.

Boltjában a shanghai-i wonton levesen kívül széles választékban kapható bubble tea és hagyományos kínai sütemények is. A bolt nemrég a Kőbányai Piacról egyenesen  Budára, -a Pasaréti út és a Gábor Áron utca kereszteződésénél található - költözött, ahol egy kellemes fúziós jellegű kínai- magyar kávézót találhatunk. Érdemes benézni, és belekóstolni a kínálatba.

 

 

A hagyományos kínai süteményekről már írtam részletesebben ebben a bejegyzésben,