Ázsiai gyümölcsteák

P1230417.JPG

Nem egyszer találtam magam szembe az egyébként teljesen logikus kérdéssel, hogy vajon Ázsiában isznak-e az emberek gyümölcsteát.Természetesen isznak, habár ezek a nálunk megszokottól eltérő gyümölcsökből készülnek, amik  közül sokat gyógynövényként is számon tartanak.

Több olyan emberrel is találkoztam már, akik koffeinérzékenységre hivatkozva nem fogyasztanak zöld és vörös teát, vagy kávét, a gyógynövényteák ízét pedig nem kedvelik. Tény és való, hogy  semmit sem érdemes túlzásba vinni, és egy bögre forró gyümölcstea nagyon jól tud esni néha még nekem is.

Kínában kedvelt gyümölcstea alapanyag többek között a jujuba (vörös datolya - 红枣),a goji bogyó(farkasbogyó- 枸杞子) és a galagonya (山楂),és ezeket szárítmány formájában más gyógyfüvekkel keverve is alkalmazzák a Hagyományos Kínai Gyógyászat alapelveinek megfelelően, évszaktól, panasztól függően.

A jujubát például gyakran párosítják friss gyömbérrel , ami  általános energizáló hatással van a szervezetre, csökkenti a stresszt, növeli az életerőt. A vörös datolya segíti a gyomor és a lép munkáját, nőknek kifejezetten ajánlják a fogyasztása főleg magas vastartalma miatt.

A goji bogyó is leginkább levesekben,desszertekben és tea formájában kerül elő, krizantém virággal keverve pedig fülzúgás, fejfájás, látászavarok esetén segít, de általános közérzetjavító és tonizáló hatása is népszerű gyógyitallá teszi. Egymagában a vese, máj és a szem általános egészségének kedvez fogyasztása.

Elsősorban Koreában és Kínában citrusfélékből is gyakran készül egyfajta teaszirup, ami nyári hőségben hűti a szervezetet, de a lázzal, gyengeséggel járó, főleg légúti megbetegedések esetén is könnyíthet bajainkon. Leginkább yuzu-ból, mandarinból, pomelo-ból és kumquat-ból készül ilyen jellegű ital, de citromot vagy narancsot  felhasználva is megpróbálkozhatunk vele.

Az alábbi videó alapján bárki otthon is könnyedén elkészítheti ezt a finom és egészséges teaszirupot, amihez a pomelon kívül semmilyen különös eszköz vagy hozzávaló nem kell. Lejjebb találjátok a magyar nyelvű leírást is hozzá, melyből a narancsot kihagytam, illetve mézből is kevesebbet használtam.

 

 

Kínai teaszirup pomelo-ból

(柚子茶 -youzi cha)

 

Hozzávalók:

-egy közepes méretű pomelo

-75-100gr kristálycukor (lehetőleg nádcukor)

-4-6 ek méz

-só

-másfél dl víz

 

A készítés lépései:

-A pomelot mosd meg folyóvíz alatt, majd durva só segítségével dözsölgesd végig, így megszabadíthatod a mesterséges viaszrétegtől.

-A pomelot vágd legalább nyolc egyenlő részre, majd a héjának cikkelyeiből óvatosan, de minél alaposabban távolítsd el a belső fehér szivacsos részt, így kevésbé lesz keserű a szirup. A helydarabokat ezután áztasd forró, sós vízbe legalább egy órára.

-Ezalatt a gyümölcs felének húsát fejtsd rostjaira -a másik felét megeheted :)- Majd a beáztatott héjat szeld minél keskenyebb csíkokra.

- Gyújts be egy serpenyő alá, majd helyezd bele a a felszelt gyümölcshéjat és a szétszedett gyümölcshúst. Add hozzá a cukrot, a vizet és keverd el benne, nagy lángon melegítsd.

-Amint a hozzávalók levet eresztettek, állíts alattuk kicsire lángot és 40 percig lassan forrald el a folyadékot. Ne kevergesd gyakran, de 5-10 percenként érdemes ránézni.

-Amikor már sűrű állagot kaptál, keverj bele 4-6 evőkanál mézet és még néhány percig melegítsd.

-Üveg edényben 3 napig tárolva hűtőszekrényben eláll.

-Egy csapott evőkanálnyi mennyiséget nagyjából másfél- két dl forró vízzel kell felönteni, amit többször ismételhetünk, illetve a rostos részek is fogyaszthatók a teával együtt.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------