Vegetáriánus konyha Kínában

Akárhogy is nézzük, a vegetáriánus táplálkozásforma eredetileg ázsiai, illetve buddhista gyökerű, elméleti hátterű gyakorlat, mely immáron vallási vonatkozásaitól javarészt megfosztva él tovább a Nyugati világ kultúrájában is.

A buddhista rendek, ennek ellenére elég különböző módon állnak a húsfogyasztáshoz: van amelyik szinte az összes állati eredetű étel fogyasztását tiltja, van amelyik a halak, a tojás, illetve bizonyos eredetű, feldolgozási körülményeit tekintve megfelelő* húsfélék fogyasztását is engedélyezi. Azt azonban jó tudni, hogy az első Kínában felbukkanó buddhista rendek kolduló tevékenységet folytattak, tehát mindenfajta ételt -néhanapján húst is- fogyasztottak amit támogatóik nekik ajándékoztak. Az önellátó -vagyis földművelést, gazdálkodást folytató- szerzetesrendek megjelenésével vált szép lassan általánossá a vegetáriánus táplálkozás a szerzetesek körében, mindazonáltal a Tibetben és Közép-Ázsiában  tevékenykedő buddhisták túlnyomó része a mai napig javarészt "húsevőnek" mondható.

A keresztény világban is megszokott felfogáshoz hasonlóan a buddhisták többsége sem sorolja  a halakat a húsfélék közé, tehát a hal vegetáriánus élelmiszernek minősül éppúgy, ahogy a böjti időszak alatt a keresztények is ehetnek halat. Éppen ezért, ha ázsiai  buddhista, magukat vegetáriánusnak valló barátaink megvendégelnek, ne lepődjünk meg, ha több ízletes halételt találunk az asztalunkon: ez teljesen normális, ahogy a mi esetünkben is volt, egy Hangzhou-ban elköltött vacsora során.:

 A vegetáriánus táplálkozás, akárcsak Nyugaton, Kínában is reneszánszát éli,mellyel egészséges, hosszú életet, szinte már "örök fiatalságot" ígérnek a fogyasztóknak. Az országban egyre gyakoribb, kétségbe ejtő élelmiszer-biztonsági botrányok sok tehetős kínai figyelmét fordították újra az egészséges táplálkozás felé és a vegetáriánus konyha sokaknak kínálhat megoldást. A biotermékek piaca is egyre nő, akárcsak a tejtermékeké!


 

Ami nagyon meglepő, hogy a vegán konyha is teret nyer, azonban elsősorban nagy mértékben feldolgozott élelmiszerek formájában (pl.: vegán húsutánzatok), melynek egészségre gyakorolt hatása legalább olyan kétséges véleményem szerint, mint a túlzott mértékű húsfogyasztásé. Az ázsiai vegán húspótló termékek legsikeresebb előállítói főleg tajvani cégek, akik számos étteremláncot is nyitottak már Kína szerte. Egy ilyenben jártunk is: a Shanghai egyik központi részén, a Jing An templom (静安寺) mellett található Jen Dow (人道素菜-Ren Dao Su Cai) egy 4 emeletes étterem -komplexum 4 különböző ár és minőségkategóriában kínálta vegán ételeit. Az alsó szint a gyorsétterem volt, remek áttekinthető, modern menükkel,nyugati stílusú péksüteményekkel(!!); a második emelet "á la carte" rendszerben működött; a harmadik szint a világ minden tájáról származó, pazarul tálalt svédasztalos életekkel volt tele; legfelső szint privát szobákban magas kategóriájú ellátást kínált.

A tradicionális, vegán szerzetesi konyhát is meg akartuk tapasztalni, amire két helyen akadt lehetőségünk, a Hangzhou-ban található Ling Yin kolostor (灵隐寺) kantinjában és egy buddhista közösség éttermében,a Wu Guan Tang -ban (五观堂素食.) Ezeken a helyeken sem hal, sem tojás nem szerepelt az étlapon, utóbbinál viszont volt SAJT. :)

dscf1583.JPG

A kolostor kantinja elsősorban tésztaételekre specializálódott(素面馆), de volt pár kiegészítő fogás is pl.: ez a növényi sült csirke:)

 

A Wu Guan Tang éttermet nem annyira a gasztronómiai élmény miatt volt fontos meglátogatni, hiszen szándékosan visszafogott ízesítésű, megjelenésükben is szerény fogásokat szolgáltak itt fel, az árazás pedig talán itt volt a legmagasabb az összes hely közül. Viszont csak itt garantálták nekünk, hogy nem kerül nátrium -glutamát (MSG) az ételünkbe, nem szolgálnak fel mesterséges húspótló terméket , bő olajban sült ételeket és  szénsavas italokat. Mindezeket figyelembe véve talán általuk volt leginkább érzékelhető, hogy mit is jelent az eredeti, vallásos töltetű vegetáriánizmus és milyen lehetett anno a szerzetesek étrendje.

 

A fotódokumentáció készítésében nagy segítségemre volt buddhista útitársnőm Keller Mirella.