Nyugat-Japán Ételspecialitásai

Habár Japán nem büszkélkedhet Kínához hasonló kiterjedéssel, a szigetország eltérő földrajzi és éghajlati adottságai miatt a konyha itt sem általánosítható, és tudható le egyszerűen a rizs- hal -szója "szentháromsággal". Sőt, a valójában a japán konyha manapság már sokkal sokszínűbb és nemzetközibb, mint amilyennek messziről tűnhet.

Japánban nagyon népszerűek a nyugati eredetű, sokszor igen egészségtelen ételek: rengeteg instant és  készételt, jelentős mennyiségű tejterméket és húst valamint édességet fogyasztanak, de természetesen számtalan kiváló minőségű alapanyagot kínálnak a boltok a hagyományos ételekhez is. Minőségi étkezésre mégis leginkább különleges alkalmakkor, családi és baráti körében kerül sor, akkor viszont prioritás.

Éppen ezért Japánban az étkezdék sokszor közösségi térként is szolgálnak: kocsmák kényelmét és lazaságát, élvezettel fogyasztható, viszonylag olcsó falatokat kínálnak, figyelemre méltó alkoholválasztékkal kiegészítve. A étkezés élményszerűségét fokozza, hogy sok esetben az ételek a vendég asztalánál, annak aktív részvételével készülnek.

 

Okonomiyaki (お好み焼き)

 Kanszai régió jellegzetes, palacsintás jellegű étele mindenféle földi jóval gazdagítva. Egy híg, tojásos tésztát szoktak bekeverni vékony sertéshús szeletekkel, felszelt nyers káposztával, rákkal, tintahallal - az összetevők ízlés szerint, szabadon választhatók- ami egy, az étkezőasztalba épített forró vaslapon készül el. Édes japán grillszósszal (okonomi szósz), majonézzel, szárított halforgáccsal. és algapehellyel megszórva fogyasztják.

A Facebook oldalunkra feltöltöttem két videót a készítéséről. Itt találjátok őket:

 

 

 

Kushiage (串揚げ)

Panírozott, olajban sült, csinos kis nyársak ezek, amik gyakorlatilag bármit rejthetnek a főtt fürjtojástól a puha  hátszínen át a legkülönfélébb zöldségekig . Nyers ropogós káposztával és híg,  édeskés mártogatós szósszal kínálják, melyben leginkább worcestershire szósz és szójaszósz íze hangsúlyos. Iszogatáshoz mennyei.

 

 

 

Udon (うどん)

Amíg a keleti oldalon a nagy arányban hajdinalisztből készülő, keskeny soba (szoba) tészta fogyasztása elterjedt, a nyugati règiòban leginkább a spagettinél kb. háromszor vastagabb, friss,ruganyos állagú búzaliszt alapú udon metélt közkedvelt. Az udon fogyasztását nem szokás nagyon bonyolítani. Általában híg halalaplével és sült , marinált tofuval; nyers tojással és hasonlóan nyálkás, reszelt jamszgyökérrel, tálalják. Többnyire kínálnak mellé tempura bundában kirántott, ropogós feltéteket is. Van, hogy pirított tésztaétel alapanyagául szolgál. A vele készülő fogásban megjelenő textúrák változatossága és harmóniája is rendkívül fontos.

 

Yakiniku (焼肉)

A jakiniku fogyasztása olyan élményt nyújt, mint egy tökéletesen kényelmes, beltéri grillezés. Valami ilyesmiről is van szó, hiszen gyakorlatilag egy -többnyire- gáz tüzelésű grillező van az ilyen ételeket kínáló boltok asztalaiba építve. Az alapanyagok nyersen,felszelve jönnek ki: a legnépszerűbb sütnivalók között található minőségi japán marhahús (wagyu), belsőségek (horumon), zöldségek, de akár grillkolbász is.A jakiniku egyébként koreai eredetű étel, amit kimcsivel (csípős koreai savanyúság) szolgálnak fel, de a mártogatószószok és pácok ízesítésében is visszaköszön a koreai konyha paprikás, pikáns fűszeressége. Valószínűleg az alacsony társadalmi státuszú koreai bevándorlók honosították meg az ételt Japánban, akik kezdetben olcsó, japánok által nemigen használt alapanyagokból, főleg zsigerekből készítették. Koreához való földrajzi közelsége miatt, valószínűleg először Japán nyugati részén vetette meg a lábát a jakiniku fogyasztásának szokása.

Takoyaki (たこ焼き)

A takojaki a Kanszai régió leghíresebb, valódi "street food" étele.Úgy értem, ez tényleg az utcán készül és ott is kerül elfogyasztásra, valamint sok helyen hozzáférhető: a központi sétálóutcáktól, varázslatos templomkerteken át a városszéli parkolókig. A pingpong labdához hasonló méretű, poliphússal töltött, kívül ropogós tésztagolyók, édes grill szósszal és halforgáccsal fogyasztandók. Ezen forma kialakításához szükséges speciális sütőformában készül és sütés közben rendszeresen forgatni kell.

Fugu (ふぐ)

A fugu a hírhedt japán halfaj, ami ha nincs megfelelően előkészítve, akár halálosan mérgező is lehet. Fuguból készült ételeket kínáló falatozókba gyakran botolhatunk Oszaka környékén is.  Itt sok formában fellelhető a nyers szasimitől a hotpot alapanyagig, de a piacon akár élve is beszerezhetjük. Mi nabeként, főzve kóstoltuk, és szerintem egy finom, feszes állagú, fehér húsú,de teljesen jellegtelen ízű hal.  Mindezek  ellenére egy átlagos családnak itt sem számít mindennapos programnak a fugu fogyasztása.