Oszaka legjobb késboltja: Icsimondzsi Csúki

 

sakai_szobor.jpg

Oszaka belvárosában van egy vásárlóutca, nevezetesen a Szennicsimae Dogujaszudzsi (千日前道具屋筋 ) , ami tele van minden vendéglátáshoz és konyhai munkához kapcsolódó áruval.Lehet itt a kézműves műanyag szusitól -éttermi bemutatóanyag céljára szánva- a legjobb agyag és fémedényeken, készülékeken keresztül a hagyományos étkészleteken át mindent, de tényleg mindent kapni.

sushi.jpgNem játékok, hanem éttermi célra szánt bemutató menük műanyagból, gumiból.Mi egy rákos nigirivel távoztunk, legifjabb csapattagunk kérésére.:)

 

Az egyik legnagyobb presztizsű bolt itt mégis egy késszaküzlet, amihez fogható tényleg kevés van még  Oszakában is. Valójában ennek a cégnek a termékei minden jelentősebb japán nagyvárosban hozzáférhetők, hiszen az országszerte híres Szakai Icsimondzsi Micuhide (堺一文字光秀) cégről beszélünk, azonban ez az oszakai bolt állítólag 600 éve üzemel.

dscn6648.jpg

 "Késmennyország" bejárata

A japán fém és acélművességet、 különösen a kard és késgyártás miatt senkinek sem kell bemutatni, hiszen méltán világhírű, de Japánban- sarkítva persze- szinte minden hal feldolgozásához külön kést használnak. A kelet- ázsiai és főleg a japán konyhában az alapanyagok megfelelő és precíz feldolgozása elengedhetetlen nem csak esztétikai szempontból, hanem adott konyhai eljárások sikerre viteléhez, valamint az alapanyagok kívánt állagának eléréséhez.

A japán konyhai és szakácskések a mai napig a legkeresettebb termékek világszerte: tartósságban, pontosságban,  finom kidolgozásban és visszafogott szépségben egyszerűen felülmúlhatatlanok. Az egyre nagyobb számban az országba látogató kínai vásárlók miatt az utóbbi időben hagyományos kínai stílusú konyhakések gyártása és eladása is sikeresen halad.

Egy ilyen boltból persze nem lehet csak úgy, néhány fotóval és üres kézzel távozni, főleg ha gasztronómiai célzatú rögeszmével vagyunk megáldva vagy éppen elátkozva. Ez esetben érdemes az árakról is tájékozódni még időben és el ne felejtsük nevünket is a szerzeményre vésetni!

http://www.ichimonji.co.jp/shopping/