Kínai negyedek Japánban: Jokohama Csúkagai

20160906_145316.jpg

Gondolom sokant tudjátok már, hogy kínai konyha régen nagy hatással volt a japán konyhára -jelenleg inkább a nyugati hatás dominál- és számos híres japán étel valójában kínai eredetű. Így  talán az sem meglepő, hogy egyes japán nagyvárosokban találhatók kínai negyedek, amik főleg gasztronómiai különlegességeikkel csalogatják az ország ínyenc ételekre mindig nyitott lakóit.

Volt szerencsém két kínai negyedet is meglátogatni Japánban: tavaly télen a Kobe-ban található "Nankin Machi",(神戸 南京町) majd idén szeptemberben a "Yokohama Chuukagai" (横浜 中華街)volt bakancslistán. Ezen kívül még található egy jelentősebb kínai negyed Nagaszakiban is és kínai éttermek országszerte mindenhol.

A jokohamai kínai negyed a legnagyobb és leghíresebb Japánban, és ha Jokohamáról szóló útikönyveket, ajánlókat lapozgatunk, kétségtelenül megtalálhatjuk benne, mint az egyik fő látványosságot a városban. Nagyjából 150 éves történetet tudhat maga mögött és kezdetben valóban kínai bevándorlók lakták, a helyiek igényeit kiszolgáló kis boltokkal, iskolákkal,hivatalokkal.

img_20160906_201501.jpg

Yokohama Chuukagai - keleti kapu

 

Mára ez sokat változott és leginkább éttermek, ételstandok, jósdák, masszázsszalonok és kínai szuveníreket, konyhai alapanyagokat forgalmazó boltok rendezkedtek be itt, egyértelműen a turistákat, kíváncsiskodókat megcélozva. Egy 2004-ben átadott metróvonal pedig át is halad a rajta, sőt az egyik megállót is a kínai negyedről nevezték el, így bárki számára könnyen, gyorsan megközelíthető.

 A legnépszerűbbek a hagyományos utcai harapnivalók, úgy mint gőzölt vagy sült, töltött gombócok, nevezetesen "nikuman" (肉まん)、"sóronpo" (ショーロンポー, 小龙包),"gjóza", de a rámen leves (中華そば) is nagyon kelendő itt, mint az egyik "legkínaibb" japán fogás. Remek ár-érték arányú menükínálatok is vannak sok étteremben, így sokmindent megkóstolhatunk egyszerre.

Az elegánsabb éttermek kantoni dim sum / yum cha (点心/ 饮茶) szetteket kínálnak és nagy népszerűségnek örvend a cápauszony (フカヒレ -fukahire), főként leves formájában, de gyakorlatilag bármilyen típusú ételben megtalálni.

Az északi, vagyis a pekingi konyha is képviselteti magát az erős mezőnyben: elsősorban az emblematikus pekingi kacsa képében, még egy erre szakosodott "kacsasütöde"is üzemel itt, a "Pekin Dakku"  (北京 ダック) nagyon meggyőző portával.(itt alább)

20160906_160414.jpg

A Kobe-i "Nankin Machi" jóval kisebb, néhány utcából álló terület, itt is hasonló a kínálat, de nekem úgy tűnt, hogy ránézésre nagyjából minden árusnál ugyanaz van, ugyanonnan. Azért  sok finomság van itt is, és akinek Kobe esetleg jobban útba esik, nézzen be ide is! 

Érdemes megjegyezni, hogy a Japánban kapható kínai ételek többsége sokkal enyhébben fűszerezett és kevésbé pikáns, mint a Kínában-elsősorban Szecsuán, Guidzsó, Hunan tartományokban- fellelhető hagyományos fogások, melyeknek a csípősség adja a karakterét. Ez egyrészt azért lehet, mert a kezdetben Japánba érkező kínai bevándorlók jobbára a kantoni régióból érkeztek, erre a dél-kínai területre pedig a visszafogottabb ízvilág jellemző. A másik érv, hogy a japán konyha is a szerényebb fűszerezésről ismert és a japán fogyasztók igényei szerint formálódhatott az itteni kínai konyha.

Mindenesetre nekem nagy élmény volt  és kicsit megint Kínában éreztem magam néhány órára. Aki Tokióban jár és teheti, mindenképp látogasson el ide, nagyjából egy óra az út idáig vonattal.