Sikoku: Japán kincses szigete

nijodo10.jpg

park a hegyekben

Eddig háromszor jártam Sikokun és nagyon szeretem. Kalandvágyóknak ajánlom a sziget felfedezését, akik olyan helyet keresnek Japánban, ahol elérhető áron, a turisták tömegeit elkerülve, békében lehet kikapcsolódni akár családosan is. Egy korábbi posztban már szó volt róla milyen finom udont lehet enni Kagavában, most Kócsi és Tokusima megyéket mutatom be részletesebben.

Megközelítés

Sikoku Japán déli szigete, négy kis megyéből áll -  Ehime, Kagava, Kócsi, Tokusima-, és csupán harminc éve épült az első híd, amely a főszigettel, Honsúval összekötötte. Ez a 13 km hosszú Szeto Oohasi (瀬戸大橋) Okajama megyénél 、ami a Szeto beltengert átszelve csatlakozik Kagavához.  Azóta több hasonló híd is épült -Hirosima és Hjógó megyéknél- de utóbbi átadásáig Sikoku elég elszigetelten fejlődött.

Sikoku nincs rajta a sinkanszen gyorsvasút vonalon, így turisták számára nehezen megközelíthető –kevés is van belőlük- de a hidak valamelyikén normál vasútvonalon, vagy autóval átjutva egy merőben màs Japánban találhatjuk magunkat.  A szigeten belül is van kiszámítható vasúti és buszos közlekedés.

Adottságok, látnivalók:

kochi_castle.jpg

Kócsi vár

Sikoku, és főleg a délkeleti régiója a természet szerelmeseinek adhat igazán nagy élményeket. Nagy területen sziklás, hegyes-völgyes vidék, melyet kristálytiszta vizű folyók, patakok szabdalnak szét . Amit még nagyon szerettem itt, hogy néhány fokkal melegebb van, mint Honsú déli részén, a nyári forróság elől mégis könnyedén lehet a hűs természetbe menekülni.

asunaro.jpg

Asunaro teaház, Nijodo falu

Hatalmas plázákat, csillogó neonfényeket, nyüzsgő éjszakai életet itt nem igazán találunk, habár Kócsi megyeszékhelye (Kócsi ), főleg a központi piac, a pályaudvar, illetve a vasárnapi piac és környéke igazán izgalmas, gasztronómiai és kulturális szempontból is.

A vasárnapi piac Kócsi egyik belvárosi útvonalán helyezkedik el (中央公園 Csúó Kóen), amit vasàrnaponkènt lezárnak, és az egész egy kézműves kirakodó vásárrá alakul át. Nem a nagyvárosokban megszokott, túlárazott egyen bóvlikat lehet itt megvenni, hanem valódi, hagyományos kézműves termékeket, régiségeket reális árakon; a helyi teától a ritka gyümölcsökön, zöldségeken, vadon termő gyógynövényeken át szalmából, termésekből, fából készült dekorációig.

Rövid buszozással Kócsi központi vasútállomásáról a tengerpartig is eljuthatunk: a Kacurahama partot (桂浜)kár is lenne kihagyni. Gyönyörű hely fenyőkkel és kaméliafákkal, homokos tengerparttal és egy takaros, skarlát vörös sinto szentéllyel kápráztat el.

katsurahama2.jpg

Kacurahama óceánpart

Ha nyugatabbra haladunk a szigeten, egészen különleges helyekre juthatunk el. A Nijodo (仁淀川) és a Simanto folyòk (四万十川) völgyében kivételes látványt nyújtanak a teahegyek, a sziklás kirándulóhelyek és vízesések. A Nijodo folyó Japán egyik legtisztább folyója, több pisztrángfaj természetes élőhelye, ezért a helyi hagyományos konyha is előszeretettel használja ezeket a halakat. A folyókban meg lehet mártózni és vadvízi evezésre is van lehetőség.

 

Kócsi mellett a keleten fekvő Tokusima megye és azon belül is az Ija völgy (祖谷渓) amit igazán érdemes meglátogatni, vadregényes és egyben vásári hangulattal, kis vendéglátóhelyekkel , helyi street food ételekkel ismerkedhetünk itt és kipróbálhatjuk bátorságunkat az vad hegyi indákból kötözött Kazura hídon (かずら橋). Közben pedig gyönyörködhetünk a sziklás tájban, és a türkizkék folyóban.

 

Gasztronómia

 

Kócsi város 1600-ban épült mesés várának tőszomszédságában található központi vásárcsarnokban (ひろめ市場 Hirome Icsiba)  hangulatos étkezdék, italozók vannak, kézműves gasztro szuvenírek kaphatók, és helyben pörkölik lángoló rizsszalmán a helyi tonhal különlegességet, a kacuo tatakit (鰹タタキ). Mivel Kócsi a nyílt óceán mellett fekszik hosszában, rengeteg ritka tengeri különlegesség mellett akár többféle bálnahúsból, vörös tonhalból készült csemegéből is választhatunk.

 

A folyók tiszták és a belső, tengertől elzàrt területeken is jól hozzáférhetők, ezért a folyami halak, elsősorban kis termetű pisztrángfélék (aju, amego, jamame) fontos részét képezik a sziget konyhájának. Ezekkel a halakkal sok helyen lehet találkozni sóval nyárson sütve, édes szójaszósszal főzve,tésztaételek feltétjeként, miszo alapú ételek részeként.

shioyaki.jpg

aju és amego: helyi pisztrángfélék nyárson, Tokusima, Ija völgy

A meleg éghajlat a gyümölcstermesztésnek is kedvez: rengeteg fajta különleges, nemes citrusféle van itt ami sehol máshol Japánban (buntan, bankan, busukan, konacu), illetve a déli terület alkalmas trópusi növények szaporítására is, van például helyi mangó kora ősszel.  Ezeket Kócsi központi vásárcsarnokban és vasárnapi piacon lehet szezonjukban megvásárolni.

Kócsiban és Tokusimán több száz éve termesztenek teát, a hagyományos japán zöld teákon kívül minkét megyében, de még Ehimében is készítenek tejsavas fermentálással feldolgozott, savanyított teákat, amik Japán szerte egyedülállóak. Helyi fekete, vulong, és pörkölt zöld teakülönlegességek is fellelhetők a helyi boltokban.

nijodo19.jpg

teakertek a folyóvölgyben, a hegyoldalakon

A vendéglátóhelyek a belvárosi helyszìneken kívül elég ritkák, az a pár viszont lélegzetelállító kilátással, egyszerű, de színvonalas ételekkel, minőségi teákkal és családias kiszolgálással vàr mindenkit (pl.: Asunaro Cafe, Ikegawa Chaen).  Helyi kézműves termékekhez is  hozzájuthatunk ilyen helyeken csakúgy, mint a nagyobb termelői boltokban ahol ritka, ízletes és kiváló minőségű tradicionális termékeket szerezhetünk be jutányos áron.

ikegawa_teakert.jpgIkegava teaház. Egy teakertben, a Nijodo folyó partján található