Kabu no soboro ni - Japán ragu sörretekkel és darált hússal

kabu 007.JPG

Az ősz csodás évszak, gyönyörű falevelek százaival, kijózanító záporokkal,melankólikus szépia tájakkal. Végre nem kell megküzdenünk a homlokunkon végiggördülő sós verejtékcseppekkel és a gyötrően tűző napsugarakkal, de rengeteg zamatos gyümölcs és gusztusos, élénk színű zöldség kapható még a piacon, amik türelmetlenül várják, hogy még utoljára feltöltsük velük testünket a zord téli hidegek előtt.

A szezon egyik nagy slágere például a sörretek (/vajretek), ami bár mifelénk inkább nyersen fogyasztandó, Japánban főzve is nagyon népszerű, sőt még szárát és leveleit is felhasználják többnyire agyagedényben főtt ételekhez -nabe-, vagy mint más leveles zöldséget, olajon pirítva és beízesítve -ohitashi-, de még ez az alábbi étel is készülhet a levelek hozzáadásával. A reteknek egyébként megfőzve kellemesen édeskés, karalábéhoz hasonló íze és állaga van. Darált hússal, japán nimonoként elkészítve, nagyon gyors, könnyű és tápláló étel, ami egy csésze rizzsel és egy-két kiegészítő fogással -pl.: chawan musi- tálalva kellemes, egészséges vacsora lehet a borongósabb napokon is.

A nimono egy nagyon egyszerű, hagyományos japán ételkategória, ami általában zöldségek, gombák, tofu, algák, konnjaku és valamilyen hal, rák,szurimi ,vagy hús híg, raguszerű kombinációja. Nagyon  gyakran kerül a japán családok asztalára, mint egészséges, házias fogás.

RECEPT

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 3 nagyobb vagy 4 kisebb méretű vajretek
  • 300g darált csirke/ sertéshús
  • 1 csapott evőkanálnyi friss,reszelt gyömbér
  • dashi alaplé: 200ml víz + 1 tk instant dashi por
  • 3 ek mirin szósz
  • 3 ek japán szójaszósz
  • 1 kk. keményítő 3 ek vízben elkeverve
  • csipetnyi só
  • alufólia

 

Elkészítés:

  • A vajretket alaposan mosd meg és vágd le róla a szárat, majd a retekfejeket méretük függvényében vágd 8-12 egyenlő darabra.
  • A darált húst keverd be a mirinnel ,a szójaszósszal és a reszelt gyömbérrel.
  • Alufóliából hajtogass egy kör alakú , középen lyukas lapot , ami illeszkedik a serpenyőd átmérőjébe. Ez egy 'otoshibuta' nevezetű japán konyhai eszközt helyettesít majd.
  • Egy mély serpenyőben melegíts egy kevés olajat és pirítsd át rajta a húst amíg az éppen megfehéredik és apró darabokra szétesik.
  • Tedd hozzá a feldarabolt vajretket is és öntsd fel a dashi alaplével, tégy hozzá egy kevés sót is. A serpenyőben lévő ételt közvetlenül fedd le az előkészített alufólia darabbal és alacsony- közepes lángon forrald addig, amíg a vajretek éppen átfő.Ez kb. 15-20 percig fog tartani, de 5 percenként érdemes ránézni és megkeverni az ételt.
  • Ha kész, add hozzá a frissen kikevert keményítős keveréket és néhány lassú mozdulattal jól keverd el.
  • Rizzsel és kiegészítő fogásokkal tálald.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tipp 1:Ha szép zöld résszel kapod a retekcsomót, és azt is fel szeretnéd használni az ételhez, akkor a leveleket előbb jól mosd át és szárítsd meg, majd egy éles késsel aprítsd fel, finoman sózd meg és csomagold szorosan egy műanyag zacskóba. A főzés utolsó 5 percében keverd az ételhez, így még éppen átfő az is és szép színe is megmarad.

Tipp 2: Ennél a receptnél a mirin szósz kiváltható 3 ek félédes fehér bor és 1 ek cukor keverékével.