Mapo Tofu

Ez az étel méltán népszerű Kínán kívül is, pl.: Japánban, ahol gyakran miso-val (fermentált szójabab paszta) készítik. Azok is, akik nem kifejezetten kedvelik a tofut, nyugodtan megpróbálkozhatnak ezzel az étellel, mert teljesen új jelleget kap benne ez az alapanyag a reformkonyha "remekeihez" képest. A tofu felszívja a a darált húsos ragu pikáns szaftját, amitől nagyon finom és lágy lesz. Ajánlott húsimádóknak, és vegáknak is, akik egyszerűen csak hagyják ki a húst az ételből, mert még úgy is nagyon finom és tápláló! Ezen húsmentes változat neve pedig "mala doufu", ami pikáns tofut jelent.

A legenda szerint  az étel feltalálója egy"ragyásképű asszonyság" (mapo,麻婆) aki Chengdu-ban fogadót üzemeltetett és elhíresült fogása miatt tódultak hozzá a gazdag és szegény kereskedők egyaránt. 

Az alábbi recepthez kivételesen használható a szupermarketekben és bioboltokban is fellelhető extra rágós, magyar gyártmányú tofu is (pl.:Toffini), de amúgy ehhez és más receptekhez is inkább a kínai élelmiszerboltban kapható lágyabb verziót ajánlom, illetve házi készítésűt.

Recept( 2-3 főre):

Hozzávalók:

-kb. 30 dkg darált sertéshús

- 1 kocka tofu felkockázva (ha kínait használunk akkor kb, fél doboznyi)

- 1-2 ek. chili bean sauce, hot bean sauce/ touban szósz

-egy kisujjnyi gyömbér és fokhagyma apróra vágva

-2 ek világos szójaszósz

-1 ek sötét szójaszósz

- 1-2 ek kínai főzőbor (shaoxing)

-2-3 szál újhagyma zöld szára (kb. 3 centis darabokra vágva felvágva.)

-1 tk kukorica vagy burgonyakeményítő 2-3 ek. vízben jól elkeverve

-víz vagy csirkealaplé (kb 1 dl)

-szecsuáni bors

-őrölt fehérbors (ízlés szerint)

- pirított szezámolaj

- 2 e.k. olaj

Elkészítés:

Wokban olajat hevítünk, és rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát és a szecsuáni borsot. Mikor már illatozik, belekeverjük a touban szószt és rádobjuk a húst. Meglocsoljuk főzőborral és félkészre pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a világos szójaszószt és a tofut is beledobjuk. Az egészet felöntjük alaplével vagy vízzel és fedő alatt rotyogtatjuk. Félidőben hozzákeverjük a sötét szójaszószt és a felvágott zöldhagyma szárakat majd a keményítős keveréket, de ezt már csak akkor ha a tofu megpuhult.Szezámolajjal is meglocsolhatjuk.

Rizshez adjuk, akár külön tálkán vagy nyakon öntve (mapo donburi).

Címkék: tofu, mapo tofu