Keserű tök sertéssel, feketebab szószban

A keserű tök (japánul: nigauri/goya, kínaiul: ku gua, hindi:karela) egy Európában teljesen ismeretlen zöldségféle, melynek élvezeti értéke kicsi (bár ez ízlésfüggő), mivel nagyon keserű, viszont egészségi és gyógyítási szempontból igen értékes. Egyébként gyógytea formájában már szinte minden gyógynövényboltban beszerezhető, melyet leginkább cukorbetegeknek, máj és epebetegségekkel küzdőknek ajánlanak. Ázsiában, Indiában ,Dél- Amerikában és Afrikában gyógyászati felhasználása sokkal szélesebb körű.

Főleg vértisztító és méregtelenítő hatása miatt kedvelik, de női panaszokra, szülési, terhességi nehézségek és komplikációk (túlhordás, toxémia) enyhítésére is alkalmazzák ,természetesen szakember felügyelete mellett. Törökországban gyomorpanaszokra ajánlják a zöldséget, leveléből készített tea pedig részét képezi a malária hagyományos gyógymódjának Dél- Amerikában. Már tudományosan is bizonyított, hogy a benne található charantin nevű anyagnak valóban hipoglikémiás hatása van, egy másik aktív hatóanyaga pedig a herpesz vírus egyik típusa ellen bizonyult hatékonynak. Jelenleg a HIV vírus elleni terápiában és a rákkutatásban is biztató részeredményű kísérletek folynak vele.

Az alábbi receptet bátor, kissé extrém ízlésű egyéneknek ajánlom, mert bár a rövid forralás vagy lesózás enyhítheti a zöldség keserű ízét, azért édes és ízletes sosem lesz. Mikor először kóstoltam, számomra sem volt szerelem első harapásra, de megszerettem. Nem mondom, hogy minden nap keserű tököt ennék, de sokszor megkívánom. Egyébként nem csak gyógyászati célból fogyasztják tőlünk keletre, hanem mert szeretik az ízét, és úgy tartják hogy a keserű ételek segítik az egészséges állapot megtartását. 

A keserű tök gyakran beszerezhető Kőbányán, a kínai piacon és indiai élelmiszer boltokban.

Recept

Hozzávalók (2 személyre):

-1 kisebb keserű tök

-1 ek feketebab szósz (lee kum kee- black bean & garlic sauce*)

-1 kk sötét nádcukor

-10-15 dkg sertéscomb vékonyan( kb. 5 centis) csíkokra szelve és legalább fél órára bepácolva az alábbi keverékbe:

  • 1 ek kínai rizsbor
  • 1 tk. világos szójaszósz
  • 1 kisujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 kk keményítő

 

 Elkészítés:

A keserű tököt hosszában kettévágjuk és kiskanállal kikaparjuk a középen található szivacsos és magos részt. Vékonyan felszeljük a két fél tököt és forró, lobogó vízben 5 percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük.

Wokban olajat melegítünk, amibe beledobjuk a bepácolt húst és fehérre sütjük. Hozzáadjuk a feketebab szószt és jól elkeverjük a hússal, majd belekerülhet a keserű tök is. Még 3-5 percig süssük az ételt folyamatosan mozgatva a wokban, majd rizzsel tálaljuk.

(* Én szeretem ezt a kész szószt, mert nagyon könnyű vele dolgozni és finom. Hagyományosan sózott és fermentált szójababot ( kínaiul: dòuchǐ)használnak ehhez az ételhez, melynek intenzíven sós, szójaszószhoz hasonló íze és fekete színe van. Használat előtt jól be kell áztatni, majd néhányszor átöblíteni és általában fokhagymával és/ vagy chilivel összezúzva sütés-főzés közben az ételhez adni. Aki talál ilyet , nyugodtan használhat belőle egy nagy teáskanálnyi mennyiséget a szósz helyett, de a szószt sokkal könnyebb beszerezni.)