Teriyaki csirke

 

 

A terijaki csirke talán a legismertebb japán melegkonyhai étel a világon, és ez nem is csoda. A fényezve sütött hús esztétikus látványt nyújt, íze nem túl fűszeres;az édes és sós összhangjára épül, csak a szójaszósz földes, érett íze ad hozzá egy kis pikantériát. Igazából, nehezen lehet nem szeretni. Japánban zsírosabb, fehér húsú halakkal készítik gyakrabban, de szinte állandó szereplő a japán 'izakaja' bárok (tulajdonképpen japán tapas bár) étlapján a terijaki csirke is, más ínycsiklandó, falatnyi finomságok, azaz 'cumami'-k mellett, ami leginkább sörkorcsolyának fordítható. Ha otthon főételként készítjük, mindenképp érdemes legalább egy-két könnyedebb, húsmentes fogással , pl. pirított zöldségekkel, miszo levessel köríteni, mert úgy teljesebb az élmény és kiadósabb is.

 

RECEPT

 

Hozzávalók 2 főre:

 

  • -2 nagyobb, szépen filézett csirkecomb bőrrel, zsíros és inas részek nélkül
  • -terijaki szósz: 2ek mirin szósz+2ek japán szójaszósz+2 ek főzőszaké vagy kínai rizsbor+ só
  • (-cukor, bors,finomra reszelt fokhagyma vagy gyömbér- nem szükségesek, de használhatóak kis mennyiségben a szószhoz keverve.)

 

Elkészítés:

 

Egy lapos serpenyőben hevíts olajat és a húst süsd át rajta ,előbb bőrrel lefelé, majd a másik oldalon is, úgy, hogy kicsit meg is piruljon. Öntsd le a szósszal a húst és közepes lángon addig forrald a benne, amíg a folydék besűrűsödik. Közben néhányszor fordítsd át a húst. Tálalás előtt vágd hosszúkás, falatnyi csíkokra, így egyszerűbb lesz pálcikával enni. Adj mellé rizst és néhány kiegészítő fogást.

 

(Tipp: A mirin magas cukortartalma miatt a terijaki szósz hajlamos a megégésre, ezért figyelj sütés közben a hőmérséklet szabályozására.)