Tonkatsu- Japán rántott szelet

tonkacu 026.JPG

Még szerencse, hogy a japánok a portugáloktól is tanultak főzni, ráadásul milyen jó ételeket! A japán maximalizmus ebből az egyszerű, nálunk is igen gyakori ételhez is tudott hozzáadni valamit. És hogy mit? Elsősorban hihetetlenül ropogós bunda miatt híres a japán tonkatsu, nameg vastagsága is tekintélyes. A hozzá tálalt ropogós, nyers káposztasaláta is nagyon el van találva, ami a nálunk is éppen szezonját élő tavaszi káposztával (új fejes káposzta)az igazi, itthoni tapasztalataink alapján.  A szósz, amit hozzá adnak, viszont különböző lehet még Japánon belül is; a tonkatsu szósz egy worchestershire szószos ízvilágú, gyümölcsös-szójás mártás, de édes-miszos keverék is kerülhet rá. Ez utóbbi is érdekes; édesen sós, és a Nagoja környéki miszo -bolond japánok specialitása. A tengeri herkentyűktől idegenkedő, finnyásabb családtagok és  barátok is megnyalják utána mind a 10 ujjukat , ezt garantálhatom.

RECEPT

Hozzávalók 2 főre:

  • legalább fél liter olaj
  • 2 db  150 gramm körüli friss, vastag sertéstarja /karaj szelet.
  • só, bors
  • liszt
  • 1-2 db tojás
  • japán panko kenyérmorzsa
  • 1 kisebb fej új fejes káposzta

 

Tonkatsu szósz, bolti vagy az alábbi keverék:

  • 1 ek worchestershire szósz (Lehetőleg Lea &Perrins)
  • 2 ek sűrű ketchup
  • 1 ek méz
  • 1 ek japán szójaszósz
  • (extrák: késhegynyi fokhagymapor, gyömbérpor, őrölt szegfűbors)

 

Édes miszo szósz (Dengaku miso):

  • 1 nagy ek vörös miszo paszta
  • 4 ek víz
  • 1 ek cukor
  • 2 ek mirin

 keveréke összeforralva.

 

 Elkészítés:

A tarjaszeleteket lazán ütögesd át, majd egy hústűvel sűrűn szurkáld meg. A peremeiket 3 centinként vagdosd be, így nem ugrik össze a hús. Sózd, borsozd és a szokásos módon panírozd be a liszttel, a tojással és a pankoval, az utóbbit jól nyomkodd is bele, Ha már rajta van a panko, oldalról kicsit nyomd össze, tömörítsd, hogy ne terüljön nagyon szét.

Nagyon forró, de nem füstölő olajba tedd, amit vegyél vissza amint a hús belekerült és süsd aranybarnára, majd jól csepegtesd le egy konyhai papírkendőn

A nyers káposztát szeld fel vékony csíkokra, vagy reszeld le és tálaláskor fektesd rá a falatnyi csíkokra vágott húst, majd önts le a választott szósszal. Párolt rizzsel tálald.

(Tipp: Mivel ez egy nehéz étel, tálalj hozzá minőségi , szálas, zöld teát. Főleg így tavasszal, komolyabb teaboltokban nagyon friss és finom fajtákat lehet már kapni.)