Tonkatsu- Japán rántott szelet
Még szerencse, hogy a japánok a portugáloktól is tanultak főzni, ráadásul milyen jó ételeket! A japán maximalizmus ebből az egyszerű, nálunk is igen gyakori ételhez is tudott hozzáadni valamit. És hogy mit? Elsősorban hihetetlenül ropogós bunda miatt híres a japán tonkatsu, nameg vastagsága is tekintélyes. A hozzá tálalt ropogós, nyers káposztasaláta is nagyon el van találva, ami a nálunk is éppen szezonját élő tavaszi káposztával (új fejes káposzta)az igazi, itthoni tapasztalataink alapján. A szósz, amit hozzá adnak, viszont különböző lehet még Japánon belül is; a tonkatsu szósz egy worchestershire szószos ízvilágú, gyümölcsös-szójás mártás, de édes-miszos keverék is kerülhet rá. Ez utóbbi is érdekes; édesen sós, és a Nagoja környéki miszo -bolond japánok specialitása. A tengeri herkentyűktől idegenkedő, finnyásabb családtagok és barátok is megnyalják utána mind a 10 ujjukat , ezt garantálhatom.
RECEPT
Hozzávalók 2 főre:
- legalább fél liter olaj
- 2 db 150 gramm körüli friss, vastag sertéstarja /karaj szelet.
- só, bors
- liszt
- 1-2 db tojás
- japán panko kenyérmorzsa
- 1 kisebb fej új fejes káposzta
Tonkatsu szósz, bolti vagy az alábbi keverék:
- 1 ek worchestershire szósz (Lehetőleg Lea &Perrins)
- 2 ek sűrű ketchup
- 1 ek méz
- 1 ek japán szójaszósz
- (extrák: késhegynyi fokhagymapor, gyömbérpor, őrölt szegfűbors)
Édes miszo szósz (Dengaku miso):
- 1 nagy ek vörös miszo paszta
- 4 ek víz
- 1 ek cukor
- 2 ek mirin
keveréke összeforralva.
Elkészítés:
A tarjaszeleteket lazán ütögesd át, majd egy hústűvel sűrűn szurkáld meg. A peremeiket 3 centinként vagdosd be, így nem ugrik össze a hús. Sózd, borsozd és a szokásos módon panírozd be a liszttel, a tojással és a pankoval, az utóbbit jól nyomkodd is bele, Ha már rajta van a panko, oldalról kicsit nyomd össze, tömörítsd, hogy ne terüljön nagyon szét.
Nagyon forró, de nem füstölő olajba tedd, amit vegyél vissza amint a hús belekerült és süsd aranybarnára, majd jól csepegtesd le egy konyhai papírkendőn
A nyers káposztát szeld fel vékony csíkokra, vagy reszeld le és tálaláskor fektesd rá a falatnyi csíkokra vágott húst, majd önts le a választott szósszal. Párolt rizzsel tálald.
(Tipp: Mivel ez egy nehéz étel, tálalj hozzá minőségi , szálas, zöld teát. Főleg így tavasszal, komolyabb teaboltokban nagyon friss és finom fajtákat lehet már kapni.)