Wokban sült spenót

 

A magam részéről mindig is szerettem spenótot, főleg friss, leveles változatot, de a főzelékkészítéssel járó procedúrát már annál kevésbé. Pedig  a spenót nagyon egészséges, még ránézni is jó szép, haragoszöld leveleire…Maga a tavasz!

Kínában és Délkelet- Ázsiában nagyon sok őshonos leveles zöldséget készítenek el az alábbi recepthez hasonlóan, melyek közül sok, pl: a vízi spenót és a bok choy nálunk is beszerezhető, bár elég ritka. Japánban ezzel szemben a spenótos változat is gyakori.

Nálunk is már jó ideje szezonja van ennek a remek zöldségnek, és az alábbiakban megtudhatjátok, hogy lehet elkészíteni ázsiai stílusú kísérő fogásnak, ami szokás szerint nagyon finom, nagyon egészséges és egyszerű is.

RECEPT

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 300g friss, leveles spenót
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 tk világos szójaszósz
  • néhány csepp pirított szezámolaj
  • pirított szezámmag (csak díszítéshez-kihagyható)
  • 1ek étlaj

 

Ekészítés:

Egy wokban hevíts olajat és dobd rá a felszelt fokhagymát, amit addig süss, amíg éppen megpirul. Ekkor dobd rá a megmosott és lecsepegtetett spenótot, sózd meg, locsold meg szójaszósszal és párszor(kézzel) forgasd át. Amikor éppen összeesik, tehát minden levél átpárolódik, rákerülhet a szezámolaj is. Ekkor kész is van, és ne is pirítsd tovább, mert elveszítheti szép élénk színét, és túl sok levet enged ki .Tálaláshoz megszórhatod egy kevés szezámmaggal.  Ázsiai stílusú hús és halételekhez passzol igazán.