Kabocha no fukumeni- Házias, főtt kabocsa tök

P1210196.JPG

A kabocha tök egy japán tökfajta, ami arról híres, hogy nagyon édes, állagra pedig igazán omlós, kemény rostokat nem tartalmaz. Hazájában nem sütik, inkább megfőzik, vagy kirántják tempurának, illetve grillezik. Nagyon ízgazdag és dekoratív zöldség. A nagy különbség egy hagyományos sütőtökhöz képest az, hogy megfőzve is nagyon édes, illata pedig sárgadinnyés. Úgy ismerhető fel hogy vékony héja nagyon élénk haragoszöld néha világos csíkokkal díszítve. Sajnos Magyarországon egyelőre nehezen beszerezhető. Ha mégis szert tennétek ilyesmire , ezt a hagyományos japán receptet ajánljuk hozzá.

P1210183.JPG

Megszokhattátok már, hogy a blogra nem mindig a világhírű japán ételkülönlegességek kerülnek fel, hanem többnyire az egyszerű házias ételek. Nos, ezek azok a fogások, amikkel a japán asszonyok őrizk a családi fészek melegét és szeretteik egészségét. Japánban a vacsorák a közös családi étkezések , amikre a japán családanyák minden nap 3-4 falatnyi, meleg fogással készülnek. Ezek persze mind könnyen elkészíthető, egyszerű ételek, amik bár szerény hozzávalókból,-főleg párolt zöldségekből, gombákból, tofuból, tojásból- készülnek, pont ezért nagyon egészségesek is.

Az alábbi nimono recept, tulajdonképpen csak néhány falatnyi főtt tök, mégis nagyon finom és érdekes köret bármihez .Sose gondolná az ember hogy az édes, omlós (sütő)tök legalább annyira passzol a halas alapízhez is, mint a tejszínhez vagy a kakukkfűhöz.Pedig meglepően jól!Készíts hozzá sült halat, vagy grillezett húst, tofus vagy más zöldséges ételt, és persze a rizs se maradjon el!

RECEPT

Hozzávalók 3 kis adaghoz:

  • 600g kabocha tök
  • 200ml dashi alaplé (200ml víz+ 1tk dashi por)
  • 1 púpozott ek nádcukor
  • 2 ek mirin
  • 2 ek szójaszósz
  • katsuo bushi (szárított halforgács)- elhagyható
  • egy kör alakúra hajtogatott alufólia darab, az edénybe illeszkedő átmérővel, középen kis lyukkal

 

Elkészítés:

  • A tököt nagyjából 2cmx3cm nagyságú darabokra vágd, majd a zöld héjukat egy hámozókéssel ehhez hasonló foltokkal tarkítsd, az éleket is  tompítsd le. Ettől a szabálytalan mintától egyrészt szebb lesz az étel, de főleg azért van szükség erre az eljárásra, mert ha az egész héjat rajta hagynánk, túl rágós maradna a külső rész, de ha meg teljesen lehámoznánk, szétesnének a darabok.Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de ne hagyd ki ,mert nagyon fontos lépés.P1210192.JPG

  • A tökdarabokat egy széles, mély edénybe ,szépen egymás mellé helyezd、a héjas oldalukkal lefelé fordítva. Öntsd fel a dashi alaplével, így forrald fel.Ha elérte a forráspontot állítsd a lángot közepes erősségűre és 10 percig főzd,
  • Ezután szórd bele a cukrot, majd 5 perc múlva adagold a szójaszószt és a minint is. Újabb10 percig forrald alacsony hőmérsékleten az ételt, közvetlenül lefedve az alumíniumlappal. Nem szabad kevergetni!
  • Ha elkészült, hagyd az ételt szobahőmérsékletűre hűlni, ez idő alatt az ízek jobban beszívódnak a tökbe és összetettebb lesz az aromája.
  • A tökdarabokat evőpálcikával szedd kisebb tányérokra, merj rá néhány kanálnyit a főzőléből és katsuo bushival ízesítsd, díszítsd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Tipp: Más fajtájú, zöld héjú tökkel is elkészítheted, ekkor valamivel több (+ fél-1 ek) cukrot adagolj, illetve főzőidő végén egy fogpiszkálóval ellenőrizd,hogy  kellően átfőtt-e a tök. Ha nem, a főzőidőt is nyújtsd meg!)