Kókuszos- tápiókás zselészelet

P1210966.JPG

Mint azt már írtam a Facebook oldalon, ezt a desszertet egy kínai receptoldalon találtam, mivel egyszerű,de finom és különleges teasüteményt kerestem barátnőm teakóstolójára.

Először azt hittem, ez egy jó kis kreatív ötlet, de nincs új a Nap alatt. Rövid keresgélés után rájöttem , hogy valójában ez egy thai édesség, a "takoh" egyszerűsített, átdolgozott változata. A  fő különbség az,  hogy a "takoh" -nál a kókuszmasszát és a tápiókát banánlevélből hajtogatott kis kosárkákba töltik.  Ezen túl számos variációja létezik, például édes kukoricát vagy kókuszdarabokat is keverhetnek a tápiókagyöngy közé, de van, hogy a gyöngyök helyére egyszerű keményítős massza kerül.  Díszítéshez  többnyire virágszirmokat vagy kukoricaszemeket használnak. A két változat állagban is eltér, míg a thai típusú lágyabb, krémesebb, a kínai némiképp sűrűbb, "harapnivaló" textúrájú, a  japán zselés desszertekhez -kanten, youkan- hasonlóan. Ez azért lehet, mert más sűrítőanyagot használnak hozzájuk: míg az eredetinél keményítőt, az alábbiakban taglalt receptben agar-agart alkalmaznak.

takoh.jpgEredeti thai "takoh" (ตะโก้)

Thaiföldön állítólag népszerű utcai snack, de nálunk tea mellé is bizonyított. Ha egy egyszerűen elkészíthető ,de egzotikus és frissítő finomságra  vágysz, mindenképpen próbáld ki!

RECEPT

 

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 400 ml kókusztej (1 egész nagy konzerv)
  • 200 ml víz
  • 100 gr fehér cukor
  • 8-10 gr agar-agar por
  • 100 gr tápiókagyöngy (kicsi vagy közepes méretű)
  • kevés porcukor

Elkészítés:

  • Egy kisebb lábosban forralj fel nagyjából egy liter vizet. A forrásban lévő vízhez öntsd hozzá a tápiókagyöngyöt. Lassú, gyakori kevergetés mellett kis-közepes lángon addig főzd a tápiókát, amíg a gyöngyök közepében már csak egy pici fehér pötty marad. Ekkor fedd le az edényt és oltsd el alatta a lángot. Várj nagyjából 10 percet, majd  egy nagy, sűrű szövésű szűrőn öntsd át az egészet és hideg vízzel jól öblítsd át. 2 ek porcukorral keverd be az elkészült gyöngyöket.
  • Egy másik lábosba töltsd a vizet a kókusztejet és a cukrot. Addig forrald együtt a keveréket közepes lángon, amíg eléri a forráspontot, ekkor keverd hozzá az agar-agar port és folyamatosan kevergetve olvaszd fel a keverékben.
  • Egy legalább  700 ml űrtartalmú, széles,lapos aljú, szögletes műanyag dobozt bélelj ki egy réteg fóliával. A doboz alján egyenletesen terítsd szét a megfőtt tápiókagyöngyöket, majd öntsd rá a kókuszos masszát. Óvatosan kevergesd meg egy pálcikával.Hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe 1-2 órára.
  • Tálaláshoz fordítsd ki e dobozból és egy éles, megnedvesített pengéjű késsel vágd fel falatnyi kockákra . Hidegen a legfinomabb.

Jó étvágyat!

Recept forrása:http://www.meishij.net

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ennél a receptnél a kritikus összetevő az agar-agar. Ez egy növényi alapú zselésítő anyag, amit moszatokból vonnak ki, tehát vegák is nyugodtan használhatják. Ázsiai élelmiszerboltokban ezzel az alábbi két formájával találkozhatsz, amiket teljesen úgy kell használni mint a zselatint. A szálas változatot be kell áztatni használat előtt, majd egyszerűen beleolvasztani a forró folyadékokba.

AGAR.jpg