Pad Thai

A thai, a vietnámi és más délkelet -ázsiai konyhák csak az utóbbi pár évben lettek divatosak Európában. Hazánkban is könnyedén népszerűvé válhattak , hiszen az általában erőteljesen csípős, citrusosan savanykás, a kókusztejtől mégis édes ízek kombinációja friss ,távol- keleti zöldfűszerekkel megbolondítva igazán izgalmas összhatást  eredményeznek. A pad thai valószínűleg az első thai ételek között van, amit kicsit merészebbek talán már meg is kóstoltak, vagy megkóstolnának. És mivel a tésztát szinte mindenki szereti, és a rákot is többnyire ,hát szerezzünk vele egy kis egzotikus örömet magunknak és szeretteinknek!

Mivel a szigorúan vett autentikus recept tartalmaz szinte beszerezhetetlen hozzávalókat (lsd.: banánvirág, eltett tarlórépa, kínai snidling, shallotta, szárított rák, pálmacukor...), amit muszáj volt ,kihagytam és kompatibilis, de beszerezhető dolgokkal helyettesítettem. (Mellesleg ,szigorúan autentikus recept alapján készülő pad thai nem kapható a magyar vendéglátásban)

A recepttel vegák is megpróbálkozhatnak, de ők természetesen hagyják ki a rákot és a lejjebb említett "doufu gan"-nal (kínai élelmiszerboltban kapható)helyettesítsék azt, valamint a halszószt is azonos mennyiségű világos szójaszósszal pótolják.

Hozzávalók 2-3 főre:

Szószhoz:

  • -1 csapott ek. tamarind paszta
  • -3 tk. sötétbarna nádcukor
  • -3 ek. halszósz (lehetőleg a thaiföldi "Squid" márkájú, de ha nem kapunk a vietnámi is megfelel )
  •  néhány csepp (thai) sötét szójaszósz a színe kedvéért (kihagyható)

A  tésztához:

  • fél zacskónyi rizstészta (szélesmetélt)
  • 1 nagy maroknyi friss mungbabcsíra
  • 1 kisebb répa julienne-re vágva
  • vagy 1 szál angolzeller julienne-re vágva
  • 2-3 szál újhagyma zöld szára 2-3 centisre felvágva
  •  fél fej vörös/ lila hagyma gyufaszálra vágva
  • 1 db tojás  elkeverve
  • 6-8 db közepes méretű nyers (fagyasztott) rák megtisztítva és hosszában félbe vágva
  •  néhány darab préselt pácolt kínai tofu azaz "doufu gan" julienne-re vágva (ha nem kapunk , kihagyhatjuk)
  • díszítéshez :aprított friss koriander, és pirított mogyoró durvára vágva
  • néhány ek. olaj
  • 1-2 ek. szárítot rák(ha be tudjuk szerezni, egyébként kihagyható)
  • 1 tk. szárított chili pehely
  • 2-3 gerezd fokhagyma felaprítva

Elkészítés:

A tésztát forró vízbe áztatjuk kb 5-10 percre. Az áztatási idő a tésztától függ, de nem szabad túláztatni, mert akkor már nem tudjuk pirított tésztának elkészíteni. Akkor jó ha már rugalmas a tészta, de még tud felszívni a szószból és a további hozzávalók nedvességéből. Ezután szűrőben alaposan csepegtessük le.(Legjobb, ha thai gyártmányú tésztát választunk, mert az általában vastagabb és nehezebb túláztatni.)

Egy wokban ezalatt olajat hevítünk, melybe beledobjuk a csilit és a fohagymát, majd a rákokat (ha akad szárított rák azt is), a tofut és a zöldségeket szépen sorjában, minden adagot néhány másodpercig pirítva.(Utoljára  hagyjuk a babcsírát és a zöldhagymát). Adjuk hozzá a beáztatott, jól lecsepegtetett tésztát. Öntsük rá a szószt, amit  egyenletesen rázva-keverve eloszlatunk benne. A wokban csináljunk helyet a tojásnak, tegyük bele és jól keverjük el vele a hozzávalókat. Amikor az ételnek már egyenletes a színe és jól átsült (enyhén rágós és néhány helyen "ropogós" a tészta) kész az étel. Ekkor forgassuk bele az aprított koriandert is . Tálalásnál szórjuk meg pirított mogyoróval, és néhány koriander levéllel díszítsük.

Címkék: pad thai