10 klasszikus wonton forma
清汤抄手-qingtang chaoshou
szecsuáni wonton leves
A wonton Észak-kínai eredetű tésztaétel és tulajdonképpen a főtt húsos táskából (水饺-shui jiao) alakult ki és terjedt el Kína délebbi részeire. Nagyjából a Tang- dinasztia korától alkot ez a két étel külön kategóriát.
A wonton és a húsos táska között a tészta vastagsága és a batyuk kialakítása adja a fő különbséget. A wonton tésztája hajszálvékony, könnyedén, kellemesen csusszan le az ember torkán, a húsos táska viszont egy vaskosabb, harapható állagú csomagolást kap.
Az is fontos különbség, hogy míg a húsos táskát -mind a főtt, mind pedig a pirított/sült változatot- leginkább szószba mártogatva fogyasztják, a wonton-t leggyakrabban könnyű alaplében tálalva, levesbetétként eszik.
És hogy mit lehet kihozni egy tenyérnyi méretű vékony tésztalapból?
Alább látható a 10 legismertebb wonton forma, melyből mindez kiderül!
Tanuljunk együtt wonton-t hajtogatni !
1. tipus : Lótuszvirág forma
2. típus: Hongkong-i stílusú wonton
3. típus: "Yuanbao" forma (a "yuanbao" (元宝)cipő formájú arany vagy ezüst öntvény. Egészen a 20. századig fontos szerepe volt a kínai kereskedelemben)
4. típus: Szalmakalap forma
5. típus: Wenzhou-i (温州) stílusú wonton
6. típus: Szecsuáni stílusú wonton (chaoshou- 抄手). Neve alapján összekulcsolt kezeket formáz.
7. típus: Aranyhal forma
8. típus: Északi stílusú "yuanbao" forma
9. típus: Gyűrött forma
10. típus: Angyal forma
Gyakori, hagyományos töltelékek:
鲜肉馅-xianrou xian
Többnyire friss, darált sertéshús alapú töltelék
韭菜鲜肉馅- jiucai xianrou xian
Töltelék ázsiai metélőhagymával és friss darált sertéshússal.
菜肉馅-cairou xian
Kínai kelből, vagy más levélzöldségből és darált sertéshúsból álló töltelék.
三鲜馅-sanxian xian
3 friss alapanyag(ázsiai metélőhagyma, darált sertéshús, aprított rák)keverékéből készített töltelék.
鲜虾馅-xianxie xian
Aprított királyrákból készült töltelék.
蟹肉馅- xierou xian
Tarisznyarákhús és darált sertéshús keverékéből készülő töltelék.
Tippek:
- Wonton tésztát ázsiai élelmiszerboltban vásárolhatsz, többnyire fagyasztott áruként.
- Csomagolásnál a tésztalap belső peremét nedvesítsd be, hogy jobban ragadjon.
- A tölteléket ízesítheted sóval, borssal, friss gyömbérrel.Az állagának jót tesz némi nyers tojás vagy keményítő és víz elegye.
- Alaplevet csontból, friss gyömbérrel, új- vagy póréhagymával, sóval és borssal készíthetsz.
- A levest tálalás előtt, finomra vágott zöldhagymával, szezámolajjal, fehérborssal, friss korianderrel ízestheted.
- Nagyjából 8-14 táska kerüljön egy tányér levesbe.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
forrás:
http://site.douban.com
baike.baidu.com