10 klasszikus wonton forma

 P1230359.JPG

清汤抄手-qingtang chaoshou

szecsuáni wonton leves

 

A wonton Észak-kínai eredetű tésztaétel és tulajdonképpen a főtt húsos táskából (水饺-shui jiao) alakult ki és terjedt el Kína délebbi részeire. Nagyjából a Tang- dinasztia korától alkot ez a két étel külön kategóriát.

A wonton és a húsos táska között a tészta vastagsága és a batyuk kialakítása adja a fő különbséget. A wonton tésztája hajszálvékony, könnyedén, kellemesen csusszan le az ember torkán, a  húsos táska viszont egy vaskosabb, harapható állagú csomagolást kap.

Az is fontos különbség, hogy míg a húsos táskát -mind a főtt, mind pedig a pirított/sült változatot- leginkább szószba mártogatva fogyasztják, a wonton-t leggyakrabban könnyű alaplében tálalva, levesbetétként eszik.

És hogy mit lehet kihozni egy tenyérnyi méretű vékony tésztalapból?

Alább látható a 10 legismertebb wonton forma, melyből mindez kiderül!

Tanuljunk együtt wonton-t hajtogatni !

 

 

1. tipus : Lótuszvirág forma

lotuszvirag wonton.jpg

2. típus:  Hongkong-i stílusú wonton

hongkongi wonton.jpg

3. típus: "Yuanbao" forma (a "yuanbao" (元宝)cipő formájú arany vagy ezüst öntvény. Egészen a 20. századig fontos szerepe volt a kínai kereskedelemben)

yuanbao1wonton.jpg

4. típus: Szalmakalap forma

szalmakalap wonton.jpg

5. típus: Wenzhou-i (温州) stílusú wonton

wenzhou-i wonton.jpg

6. típus: Szecsuáni stílusú wonton (chaoshou- 抄手). Neve alapján összekulcsolt kezeket formáz.

szecsuáni wonton.jpg

7. típus: Aranyhal forma

aranyhal wonton.jpg

8. típus: Északi stílusú "yuanbao" forma

északi yuanbao wonton.jpg

9. típus: Gyűrött forma

krepp wonton.jpg

10. típus: Angyal forma

 angyal wonton.jpg

 

Gyakori, hagyományos töltelékek:

鲜肉馅-xianrou xian

Többnyire friss, darált sertéshús alapú töltelék

韭菜鲜肉馅- jiucai xianrou xian

Töltelék ázsiai metélőhagymával és friss darált sertéshússal.

菜肉馅-cairou xian

Kínai kelből, vagy más levélzöldségből és darált sertéshúsból álló töltelék.

三鲜馅-sanxian xian

3 friss alapanyag(ázsiai metélőhagyma, darált sertéshús, aprított rák)keverékéből készített töltelék.

鲜虾馅-xianxie xian

Aprított királyrákból készült töltelék.

蟹肉馅- xierou xian

Tarisznyarákhús és darált sertéshús keverékéből készülő töltelék.

 

 

Tippek:

  • Wonton tésztát ázsiai élelmiszerboltban vásárolhatsz, többnyire fagyasztott áruként.
  • Csomagolásnál a tésztalap belső peremét nedvesítsd be, hogy jobban ragadjon.
  • A tölteléket ízesítheted sóval, borssal, friss gyömbérrel.Az állagának jót tesz némi nyers tojás vagy keményítő és víz elegye.
  • Alaplevet csontból, friss gyömbérrel, új- vagy póréhagymával, sóval és borssal készíthetsz.
  • A levest tálalás előtt, finomra vágott zöldhagymával, szezámolajjal, fehérborssal, friss korianderrel ízestheted.
  • Nagyjából 8-14 táska kerüljön egy tányér levesbe.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

forrás:

http://site.douban.com

baike.baidu.com