Borjúhús cukorborsóval

 

Mivel tavasz van,- bár most vegetáriánus olvasóim biztos elszörnyednek-végre lehet minőségi  borjúhúsra is szert tenni. Annak ellenére, hogy az egyik nemzeti büszkeségünk a szürkemarha, sajnos a magyar piacon kapható marhahús  csakis hosszan főzött ételek készítésére alkalmas, illetve több napos és szakszerű otthoni pácolást igényel.

Furcsa ellentmondás ez, amelyek számos oka lehet, és amelynek boncolgatásába most inkább nem is mennék mélyebben bele. A zsenge, tavaszi borjúhús azonban, egy másik kategória, bár a főzés és az előkészítés során így is figyelnünk kell néhány dologra, percek alatt még wokban is elkészíthető.

 Stílszerűen ázsiai zöldségek teszik tökéletessé az összeállítást, de néhány élénkzöld idényzöldség (spárga, spenót, zöldbab,brokkoli) is bátran párosítható az omlós vörös hússal. Mivel a cukorborsó a szupermarketekben nevetségesen drága, én ázsiai piacon veszem harmad áron, ahol bok choy és vizispenót is vásárolható.

Könnyű ,szemet gyönyörködtető fogás ez a tavasz jegyében.

 

RECEPT:

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 10-15kg borjú lapocka, vagy karaj, félig fagyos állapotban
  • (pác: 1 tk. szójaszósz+1ek. kínai rizsbor+ 1 kk. szezámolaj+1 kk.keményítő)
  • egy szűk maroknyi babcsíra
  • 35-50 hüvelynyi cukorborsó (végeik levágva)
  • 1kk  szárított csilipehely
  • 1 ujjbegynyi gyömbér felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 ek szójaszósz
  • őrölt fehérbors
  • étolaj
  • szezámolaj

 

Elkészítés:

  1. A borjúhúst  félig fagyos, de már vágható állapotban szeleteld fel hajszál vékonyan, a rostokra merőleges irányban. A szeletek legyenek falatnyi nagyságúak, az inas részeket pedig távolítsd el.
  2. Forgasd a húst a pácba, és így pihentesd kb. fél óráig.
  3. A zöldségeket öblítsd át és készítsd elő.
  4. Egy wokban hevíts olajat, és dobd rá a csili, gyömbér, fokhagyma triót.
  5. Mikor már illatozik az olaj, helyezd bele a bepácolt borjúhús szeleteket, és gyors rázó-keverő mozdulatokkal pirítsd addig, amíg a hús éppen elveszíti rózsás színét.
  6. Ekkor add hozzá a zöldségeket és a további fűszereket.  Folytasd a főzést az előbbi ritmusban mindaddig, amíg a zöldségek is átfőnek, tehát, bár áttetszőek, de színük még élénk.

Főtt rizzsel tálald. Jó étvágyat!