Okonomiyaki

 

 

Vannak ételek, amik minden igényt kielégítenek; laktatók, táplálók, finomak és még a gyerekek is szeretik. Bátran állíthatom, hogy a japán okonomijaki egy ilyen étel. Maga az elkészítés sem bonyolult, bár az előkészületek igénybe vesznek némi időt, de abszolút sikerre számíthatunk.

Nevének első tagja, az "o-konomi " szabad fordításban annyit tesz: "ahogy tetszik"/ "kívánságod szerint". -Jól hangzik, nem? -Kerülhet bele polip, rák, tintahal, főtt búzatészta, szárított rák,tükör tojás, reszelt kínai jamszgyökér... stb. Létezik belőle néhány tájjelegű változat is, de  az oszakai és a hirosimai verziók amik messze földön híresek.

Az alábbiakban az oszakai stílusút vesszük alapul és a feltéteket sem bonyolítottuk, csak bacon szeletek és káposzta került bele, de persze ,megbolondíthatjátok tengeri gyümölcsökkel is, attól csak még jobb lesz. A szinte már saláta jellegű, tavaszi káposzta a legjobb választás hozzá, mert az könnyedén átsül. Bár eredetileg vaslapon sütik, kisebb-közepes darabokkal elbír egy egyszerű palacsintasütő is. Felvágósok megfordíthatják a levegőben.:)

 

RECEPT

 

Hozzávalók egy kisebb okonomijakihoz:

  • 100g búzaliszt
  • 130ml víz/ dashi alaplé
  • 1-2 tojás (mérettől függően)
  • 1 tk sütőpor
  • egy közepes fej új fejes káposzta negyede, hajszálvékonyra felcsíkozva
  • 3-4 szelet bacon szalonna
  • (100-150g feldarabolt rák, tintahal,kalmár, polip-ha akad)
  • olaj

 

toppingok:

  • japán okonomi szósz, vagy 2 ek sűrű ketchup+ 1 ek méz +1 ek worchestershire szósz (lehetőleg lea&perrins) keveréke, de adhatunk hozzá egy kevés őrölt szegfűborsot is.
  • (japán kewpie/unilever)  majonéz
  • nori alga lap ollóval finomra vágva
  • katsuo bushi (boníto halpehely)

 

Elkészítés:

A tojást, a vizet , a lisztet és a sütőport dolgozd sűrű palacsintatésztává, majd keverd bele a finomra vágott káposztát is.

Egy forró palacsintasütő serpenyőben hevíts olajat, öntsd bele a masszát, és egyengesd el benne kb. 2 cm vastagra és közel szabályos kör alakúra. (Szórd rá a tengeri gyümölcsöket és) A tetejét fedd be a bacon szeletekkel. Egy fedővel fedd le és közepes-magas lángon süsd addig, amíg a tészta megszilárdul, ekkor egy ügyes mozdulattal fordítsd meg , és süsd barnára a másik oldalát is. Akkor végeztél jó munkát, ha a tészta belül sem marad nyers. Egy széles tányéron tálald. Előbb jól kend meg az okonomi szósszal , csorgasd rá a majonézt, majd hintsd meg a száraz ízesítőkkel(nori, halforgács). Pizzához hasonlóan vágd fel körcikkekre.

 

 (Hirosimai stílusú okonomijaki, tükörtojással és  búzametélttel.)

 

 ( Tipp1: A tészta téli, azaz keményebb levelű fejes káposztából is elkészíthető, ekkor a felcsíkozott káposztát kissé elő kell párolni. Ez történhet párolóedényben, lefedve serpenyőben, vagy szintén lefedve mikrosütőben is.

Tipp2: A finomra reszelt, jellegében nyers tojásfehérjére hasonlító kínai jamszgyökeret állagjavítóként használják az okonomiyaki tésztájához, és része lenne az alapreceptnek , ha könnyen elérhető alapanyag lenne. Ha mégis be tudjuk szerezni pl.:kínai élelmiszerboltból, egy evőkanálnyi mennyiséget keverjünk a tésztába.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kínai jamszgyökér. A kép innen, sok érdekes infóval: http://www.riceplex.com/Wild-Yam-Root-Powder.html