Hiyashi chuuka- 'Hideg kínai' tésztametélt
Már lassan olyan meleg van, hogy semmihez sincs étvágya az embernek, egész nap csak fagyit enne. De képzeljétek,Kelet- Ázsiában még melegebb a nyár, hiszen ott a levegő páratartalma is sokkal magasabb mint itt, ezért még melegebbnek érezhető a hőmérséklet.
Pont emiatt, arrafelé nagyon sok könnyű nyári ételt tartalmaz ilyenkor a paletta. Sok ecetes, párolt zöldséges, salátás étel mellett könnyű, szója és mungbab alapú fogás szerepelhet, de a nagy kedvencről, a tésztáról sem mondanak ám le. Sőt! Japánban például, ilyenkor sokfajta főtt metélttésztát fogyasztanak hidegen, erősen ízesített alaplébe mártogatva, ami nagyon frissítő, könnyű, energiát adó étel.
Kicsit kilóg a sorból a hiyashi chuuka (ejtsd:hijási csúka ), aminek már neve is -冷やし中華, azaz„hideg kínai”- idegen eredetre utal. Jellegéből adódóan, európai szemmel inkább tekinthető tésztasalátának, de tény hogy laktató és kiadós, így egyben egy igazi, klasszikus egytálétel is, ami a rámen bárok nyári specialitása . Van benne minden, mi szem szájnak ingere; sonka, tojás, friss zöldségek, és még szurimi is, és mind egy kellemes, rugalmas tésztaágyon, édes- savanyú szójaszószos öntettel megbolondítva. Van ami ennél jobban eshet a kánikulában?
RECEPT
Hozzávalók 2-3 főre:
- Egy csomag kínai (tojásos, búza) metélttészta/chuukamen/ramentészta (pl.:Shan Shi -egg noodle )
- Egy kígyóuborka harmada-fele julienne-re vágva
- egy nagy maroknyi babcsíra megpárolva/ forrázva
- 15dkg koktélparadicsom , negyedekre vágva
- 10 dkg minőségi sertéssonka vékonyan felcsíkozva
- egy kis csomag szurimi (préselt rákrúd) vékonyak felcsíkozva
- 2 tojás
A szószhoz:
- 150ml ázsiai erőleves/csirkealaplé
- 6 ek szójaszósz
- 3 csapott ek nádcukor
- 3 ek pirított szezámolaj
- 6 ek alma/ rizsecet
- csipet só
Elkészítés:
A tésztát főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint( kb:3-5perc), öblítsd át és csepegtesd le.
A tojásokat 1 tk cukorral és néhány csipet sóval keverd egyneműre, és egy serpenyőben készíts belőle 2 vékony palacsintát, amiket vágj félbe, majd egymásra fektetve metélj fel keskeny csíkokra.
A főtt tésztát szedd 2-3 adagba, kissé öblös tányérokra és rendezd el rajtuk a feltéteket körben, szabályos halmokban(a képen látható módon).
Kis tálkákba helyezd a szószt, tálald a tészta mellé, közvetlenül elfogyasztás előtt öntsétek az ételre. A tésztát a feltétekkel és a szósszal jól összeforgatva eszik.