U no hana

unohana 006.JPG

Aki már próbálkozott az otthoni tofukészítéssel, biztos tudja, hogy rengeteg feleslegesnek tűnő rostos pép is keletkezik a folyamat során. Ezt a pépet -japánul: okara- nem kell, és nem is szabad kidobni, kreatív vegák számára pedig kincset érhet. Nyugodtan bele lehet keverni és sütni sokfajta tésztába, de fasírtokhoz, krokettekhez is jó alapanyag, Le is fagyaszthatjuk, így bármikor, bárhogyan hasznosíthatjuk a későbbiekben. Japánban egy szerény kísérő étel, az 'u no hana' készül belőle legtöbbször -Tokió környékén magát az alapanyagot is így hívják- . Ott száritmányként és frissen is beszerezhető, és olyan  változatos hozzávalókkal készülhet, mint pl.: konnjaku zselé, hidzsiki alga és feldolgozott halhúsok (szurimifélék), de zöldség is mindig kerül bele. Az 'u no hana' kifejezés -卯の花-  tojásvirágot jelent,és valószínűleg onnan jöhet, hogy külleme kissé hasonlít a sült tojáshoz és az 'okara' (jelentése: maradék) szónál valamivel szalonképesebb elnevezés.

Ez egy magas rosttartalmú és tápértékű étel, ami a szója minden jó tulajdonságával rendelkezik. Ennek a hüvelyesnek azonban nem csak a magas fehérjetartalmát kell kiemelni, hiszen hatékony fegyver a csontritkulás megelőzésében,valamint értékes izoflavonidokat is tartalmaz, amik csökkentik a vér koleszterinszintjét, tisztán tartják az érfalakat és biztosítják azok rugalmasságát ,ráadásul kiegyensúlyozó hatással vannak a női hormonrendszerre is ,ami különösen a menopauza időszakában fontos. Ezen anyagokról rákmegelőző és bőrfiatalító hatást is feltételeznek. 

A legfrissebb tudományos kutatások azonban arról számolnak be, hogy nem minden ember képes egyenlő mértékben hasznosítani a szója előnyös hatású anyagait, ugyanis ehhez a bizonyos baktériumok jelenléte szükséges a bélflórában, amikkel az ázsiaiak 50-60%-a, míg a nyugatiaknak csak 25-30 %-a rendelkezik.

 

RECEPT

 

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 200g friss okara
  • 3-4 közepes fej friss vagy szárított shiitake gomba vékonyan szelve
  • egy közepes répa fele rövid gyufaszálra vágva
  • 2 szál újhagyma zöld szára finomra szelve
  • egy rúd szurimi apró kockákra vágva
  • 1 ek mirin
  • 1 ek japán szójaszósz
  • 4 ek (60ml ) dashi alaplé/ zöldség alaplé

 

Elkészítés:

A zöldségeket alacsony hőmérsékleten, szárazon pirítsd le egy csipetnyi sóval egy csúszásmentes bevonatú serpenyőben. Amikor már kissé összeestek, keverd hozzá az okarát, majd add hozzá az ízesítőket, az alaplevet és a surimit is. Alaposan keverd meg, hogy a színe és az íze egyenletes legyen.Csak addig párold, amíg a folyékony összetevők 'felszívódnak'. Melegen tálad, egy többfogásos étkezés részeként.

(Tipp: Ha szárított shiitake gombát használsz, azt mindenképpen be kell áztatni és előfőzni. Viszont megéri a fáradságot, mert főzőlevét ennél a receptnél felhasználhatod a dashi alaplé kiváltására. Előbb jól öblítsd le a gombákat, majd (ha sietős) forró vízbe áztasd fél órára, ezután pedig forrald benne még kb. 15 percig a fejeket.)