Thaiföldön éltem sokáig, mostanában Kínába megyek rendszeresen. Valóban nem ettem még japán tofut.
Az ízesítetlen tofunak milyen íze van? Eddig vagy a szivacs állagú (fehér) vagy a zselés állagú (sárgás) tofuval találkoztam.... illetve sűrű félkemény valamiket.... ennek mindnek pont egyforma semmilyen íze volt. Foglalta a helyet az ételben.
@Bkkzol: Nem foglak győzködni, meg az ízlésen nem lehet vitatkozni. Én már elég régóta eszem tofut (hússal is) elsősorban ázsiai ételekben kedvelem. Húspótlóként "töltelék ételként" nyugati fogásokban pedig sosem fogyasztom, mert nem szeretem. Azt a tofut amit Magyarországon, Európában, Amerikában eszel, veszel nem lehet öszehasonlítani azzal amit Ázsiában, elsősorban Japánban lehet kapni. Itt nemigen látsz fűszerezett ízesített tofut, mert ezt a minőséget nem kell ízesíteni és alapvetően más jellegű a konyha.Ha egy ázsiai a Japánban kapható átlag 100 jenes snack kolbász alapján ítélné meg a kolbászokat, akkor megérteném, ha azt mondaná, hogy nem szereti a kolbászt. Ez ilyen.
Finom tofu?! Vicces. Alapvetően bármilyen formában íztelen, jellegtelen töltelék élelmiszer.... persze egy kis fűszerrel, zöldségekkel , olajokkal ki lehet belőle csikarni valami kis élvezeti értéket.
Itt Kaliforniában egy érdekes bolt a "99 Ranch Market" ami amerikai hangzású nevével ellentétben kínai, és elsősorban a kinai származású lakosság fogyasztására alapozza választékát, de bárki vegetáriánusnak egy egzotikus paradicsom (persze a húsevőknek is!). Nekem a kedvencem a tofus hűtőpult ami kb 10 méter hosszú. Az alap-tofuk közül minimum egy tucat fajta kapható a lágytól a keményig - nekem most két doboz kemény van a hűtőben. Az ára nagyon kedvező, a kb nettó félkilósé 1.6 dollár (+7%adó), bár van ettől kicsit drágább és kicsit olcsóbb is - sokáig kedvencem vot a frissen készitett tofu amit 1.3 dolllárért adtak fóliába csomagolva. Ezek az alsó polcokon vannak mint olcsó alaptermékek,, felette az összetettebb (és kicsit drágább) tofuk számomra végtelen fajtája, zöldséges, füstölt, meg fogalmam sincs mifélék, én csak az alapverziót vásárlom, bár érdemes lenne végigpróbálni, hiszen a tofunak alapból elég semleges íze van, bőven elfér bele a fűszerezés amihez leginkább indiai fűszereket szoktam venni az indiaiak boltjában. Tulajdonképpen a tofu nem teljesen passzol az étkezési profilomba, de néha a változatosság kedvéért veszek egy dobozzal ami minimum egy hétig elég.
A karamellizált diót próbáltam meg egy kínai étteremben és a szerencsesütit, nagyon tudják a kínaiak, hogy mi a jó édesség titka, bár a thai édességeket is nagyon bírom www.ujsagomat.hu/penny-market
@Anchan86: Köszönöm a válaszod. Hajrá a szojaszószhoz ^^)/
Van itt bőven kommentelo hátha köztük lesz valaki aki már készített szojaszószt. Köszönöm a segítséget ^^)/ előre is.
@Anchan86: Kedves Anchan86
Köszönöm a válaszod, a többi cikket olvasva rajottem hogy kint élsz " ^^)/ Elnézést. Csupán a Sekai! Nippon ikitai hito Ouendan című japán műsorba keresek olyan személyeket akik próbáltak már szojaszószt készíteni hazánkban és még nem jártak Japánban. Lenne lehetőség kijutni a TV jóvoltából és tovább kutatni a szojaszósz készítéssel kapcsolatban ^^)/
Ha esetleg ismersz olyan embert aki itthon ilyennel foglalkozik és még nem járt Japánban kérlek írd meg :) Köszönettel
Tamás Attila
@japancuccok: Èn Japànban èlek közel egy ève. A könyvet olvastam a mùzeumot meglàtogattam, ahogy le is ìrtam a cikkben, nem is èrtem a kèrdèst... Szòjaszòszt senki sem kèszìt otthon Japànban sem, ez ahhoz picit bonyolult, de miszòt ès moromit kèszìtettem màr a japàn anyòsommal.
@Attilajukkaja: Az okara a szòjatej keszìtès mellèktermèke (a szòjàt beàztatjàk, megfőzik, ès vìzzel összeturmixoljàk, majd leszűrik ès leprèselik). A kiprèselt moromi tovàbbi felhasznàlàsànak utàna kell nèznem.
Érdeklődnék hogy személyesen voltál kint japánban és úgy írtad ezt a beszámolót vagy a lenti forrásokból fordítottál? Apropó szojaszószt próbáltál már készíteni? Az érdeklődésem tárgya Japán TV műsorral kapcsolatos, örülnék ha fel tudnám venni veled a kapcsolatot. Üdv Tamás Attila japancuccok.com kukac gmail pont com :)
Nagyon érdekes poszt és nagyon jó az egész blog. Gratulálok hozzá! :o)
A moromi kipréselése után vajon mit csinálnak a maradék "száraz" anyaggal? Biztosan nem dobják ki. De azt hiszem, ez nem az az okara, amiről szintén írtál, ugye?
@Intimitás Gourmet: Nehéz elmondani, hogy miben más egy "high end" szójaszósz, de kb.: a prémium szálas kínai és japán teák és a filteres jó példa. Hasonló de teljesen más, egy összehasonlíthatatlanul szélesebb ízskálán mozog a minőségi "kisüzemi" szójaszósz. És ezt tényleg hagyni kell kibontakozni, egyszerű, megszokott alapanyagokon tesztelni.
@Intimitás Gourmet: Sajnos pont a 2011-ben atomkatasztrófát elszenvedett Fukusima megye volt Japán legjelentősebb szójatermesztő vidéke. Azóta még kevesebb minőségi szójabab áll országon belül rendelkezésre. Ettől függetlenül persze nem lehetetlen hozzájutni...
@Who111: Egy ideig valamiért nem jelenítette meg a rendszer, de már látható elvileg. Amúgy a szakén kívül igen, ez az egyetlen tradicionális piájuk. Kínából jött át a szeszkultúra ott is főleg rizsbor van meg gabonapárlat. A többi nyugati dolog...
Szójapácban
Utolsó kommentek:
Anchan86 2019.03.09. 14:19:05
Bejegyzés: Tofu és társai- Hagyományos japán szójatermékek I.
Bkkzol 2019.03.09. 12:22:24
Az ízesítetlen tofunak milyen íze van? Eddig vagy a szivacs állagú (fehér) vagy a zselés állagú (sárgás) tofuval találkoztam.... illetve sűrű félkemény valamiket.... ennek mindnek pont egyforma semmilyen íze volt. Foglalta a helyet az ételben.
Bejegyzés: Tofu és társai- Hagyományos japán szójatermékek I.
Anchan86 2019.03.09. 10:35:15
Bejegyzés: Tofu és társai- Hagyományos japán szójatermékek I.
Bkkzol 2019.03.09. 09:45:38
Bejegyzés: Tofu és társai- Hagyományos japán szójatermékek I.
bloody.rain 2019.03.08. 21:45:29
Bejegyzés: Tofu és társai- Hagyományos japán szójatermékek I.
takacsveca93 2017.10.24. 14:10:23
www.ujsagomat.hu/penny-market
Bejegyzés: Hagyományos kínai sütemények 1.
japancuccok 2017.07.18. 15:19:34
Van itt bőven kommentelo hátha köztük lesz valaki aki már készített szojaszószt. Köszönöm a segítséget ^^)/ előre is.
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.07.18. 15:12:20
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
japancuccok 2017.07.18. 14:40:17
Köszönöm a válaszod, a többi cikket olvasva rajottem hogy kint élsz " ^^)/ Elnézést. Csupán a Sekai! Nippon ikitai hito Ouendan című japán műsorba keresek olyan személyeket akik próbáltak már szojaszószt készíteni hazánkban és még nem jártak Japánban. Lenne lehetőség kijutni a TV jóvoltából és tovább kutatni a szojaszósz készítéssel kapcsolatban ^^)/
Ha esetleg ismersz olyan embert aki itthon ilyennel foglalkozik és még nem járt Japánban kérlek írd meg :) Köszönettel
Tamás Attila
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Attilajukkaja 2017.07.18. 14:38:29
Köszi. Igen, sejtettem, hogy az okara teljesen más. Arról is itt olvastam. :o)
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.07.18. 14:34:42
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.07.18. 14:29:11
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
japancuccok 2017.07.18. 13:50:03
Érdeklődnék hogy személyesen voltál kint japánban és úgy írtad ezt a beszámolót vagy a lenti forrásokból fordítottál? Apropó szojaszószt próbáltál már készíteni? Az érdeklődésem tárgya Japán TV műsorral kapcsolatos, örülnék ha fel tudnám venni veled a kapcsolatot. Üdv Tamás Attila japancuccok.com kukac gmail pont com :)
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Attilajukkaja 2017.07.18. 13:47:20
A moromi kipréselése után vajon mit csinálnak a maradék "száraz" anyaggal? Biztosan nem dobják ki. De azt hiszem, ez nem az az okara, amiről szintén írtál, ugye?
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.07.18. 02:20:38
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.07.18. 02:12:49
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.17. 19:29:03
Bejegyzés: A szójaszósz csodája
Anchan86 2017.03.06. 22:44:22
Bejegyzés: Italozás Japánban- Útmutató a japán szeszekhez
Anchan86 2017.03.06. 22:41:49
Nem sorozat, ennyi volt.
Bejegyzés: Italozás Japánban- Útmutató a japán szeszekhez
Who111 2017.03.06. 20:47:04
Bejegyzés: Italozás Japánban- Útmutató a japán szeszekhez